Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Ouders mogen kind (5) geslachtsoperatie laten ondergaan

Een Australisch stel mag van de rechtbank hun vijfjarige interseksuele dochter een geslachtsoperatie laten ondergaan. Hun dochter, Carla, werd namelijk geboren met mannelijke geslachtskenmerken, maar ziet er aan de buitenkant uit als een meisje.

Hoewel de artsen eerst dachten dat Carla een meisje was, bleek uiteindelijk dat ze geen vrouwelijke voortplantingsorganen heeft. Het kind werd geboren met ambique genitaliën, waardoor het onduidelijk te zien was of ze een jongen of een meisje is. Omdat Carla wel door haar ouders gezien en opgevoed wordt als een meisje, willen haar ouders de mannelijke geslachtsorganen operatief verwijderen.

Meisjesgedrag 

Toen Carla vijf jaar werd, begonnen haar ouders te onderzoeken of ze groen licht van de rechtbank nodig hadden om deze complexe operatie uit te laten voeren. Haar ouders maakten in de rechtbank duidelijk dat Carla ‘stereotypisch vrouwelijke gedrag’ vertoont. Ze wil bijvoorbeeld geen jongetje genoemd worden en heeft ook altijd voorkeur gehad voor meisjesachtige dingen, zoals een Barbie-dekbed, sieraden en lipgloss.

De rechtbank

De Australische rechter noemde de ingreep 'therapeutisch en noodzakelijk'. Hij voorziet namelijk dat 'de genetische lichamelijke storing een risico meeneemt voor de fysieke en emotionele gezondheid van het kind, als het niet behandeld wordt'. De rechtbank gaf daarom aan dat de ouders eigenlijk geen toestemming nodig hebben voor de geslachtsoperatie van hun kind. De ouders van Carla mogen dus zelf bepalen of ze de operatie door laten gaan.

Nieuws: RTL Nieuws/METRO

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Ouders mogen kind (5) geslachtsoperatie laten ondergaan
Sluiten