Redactie
Redactie Voeding en eten 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Ouders niet blij met ongezonde traktaties op school

Veel ouders zouden liever geen ongezonde traktaties meer zien op de school van hun kind. Ze hebben het idee dat het hen belemmert bij het stimuleren van een gezonder eetpatroon van hun kind. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Voedingscentrum onder 607 ouders met kinderen van 3 of 4 jaar.

In totaal zegt 1 op de 5 ouders hier last van te hebben. Patricia Schutte van het Voedingscentrum vindt dit niet vreemd. “Kinderen krijgen per schooljaar al gauw zo’n dertig traktaties. Wanneer die groot en calorierijk zijn, tikt dat aan. Voor kinderen is snoep namelijk al snel te veel.”

Liever gezonde traktaties

De helft van de ouders die deelnamen geeft aan liever gezonde traktaties mee te willen geven naar school. “Dat is een goed begin”, zegt Schutte. “Ik zie dat er meer aandacht is voor gezonder trakteren. Ook scholen besteden er meer tijd aan door bijvoorbeeld een trakteerbeleid te maken.”

Traktaties hoeven volgens Schutte niet vol calorieën te zitten, maar kunnen ook gemaakt zijn van groente en fruit. “Een klein cadeautje in plaats van iets eetbaars kan daarnaast ook.” Je kan een kind leren dat mooi versierd fruit of een doosje rozijnen ook feestelijk is, benadrukt ze.

Verantwoord tussendoortje

Uit het onderzoek blijkt dat veel kinderen al groente of fruit meekrijgen als tussendoortje; maar liefst 9 op de 10 ouders geeft aan dit te doen. “Dat is een mooi aantal”, zegt Schutte. “Dit geeft aan dat gezond doen leeft onder ouders.” Het voedingscentrum hoopt dan ook dat de gewoonte zich doorzet. 

Jarig kind?

Op zoek naar originele traktaties die ook nog redelijk gezond zijn en er leuk uitzien? Kijk hier voor acht DIY traktatie-tips.

Bron: NU.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Ouders niet blij met ongezonde traktaties op school
Sluiten