Redactie
Redactie Eropuit 19 jun 2018

Ouders op vakantie kind moeite

antwoord

Waarschijnlijk zijn jullie voor het eerst samen weg of langer dan één nachtje weg. Dat kan voor een kind rond deze leeftijd heel spannend zijn en – zo te lezen – is het dat ook. Hoofdpijn, buikpijn en huilen zijn de uitingen die aantonen dat ze het even heel moeilijk vindt wat er komen gaat. Sneu om te zien en best lastig om mee om te gaan, maar geen reden om het niet te doen. Ze zal het namelijk toch moeten leren. Nu niet gaan maakt dat ze hier een volgende keer waarschijnlijk weer op hoopt en dan ben je niks opgeschoten.

Een paar tips in het algemeen en voor jullie specifiek:

  • Het kan helpen als je kinderen van jongs af aan eraan leert wennen dat ze af en toe ergens logeren of iemand een nachtje op ze past zonder dat jullie er zijn. 
  • Het is goed om kinderen die er (wellicht) moeite mee hebben niet te lang van te voren – maar zeker ook niet vlak voordat je weggaat – in te lichten. Hou het overzichtelijk en bereid ze goed voor.
  • Zorg dat je zelf niet te veel meegaat in het verdriet en het niet (met je stem, je verhaal en je houding) laat lijken of het heel moeilijk en naar zal zijn.
  • Aan de andere kant moet je het ook niet bagatelliseren. Het is ook spannend voor kinderen en daar moet je dus begrip voor opbrengen en dit ook zo verwoorden.
  • Geef het kind daarnaast je vertrouwen dat je weet dat ze het kan en dat je haar gaat helpen. Wat helpt haar om het minder moeilijk te maken? Bedenk dit samen. Wat ideetjes: een aftelkalender van de dagen, bel- of sms-afspraken, dezelfde routines als normaal aan opa en oma doorgeven, een foto bij je bed of een shirt van mama dat naar je ruikt aan om in te slapen, et cetera.
  • Je kunt ook samen met je kind bedenken wat er, naast dat het spannend is, allemaal leuk is aan het samenzijn met opa en oma (zonder dat papa en mama erbij zijn): je mag meer dan normaal, je gaat vast leuke dingen doen, mama zeurt niet aan je hoofd, misschien krijg je wel een cadeautje uit het buitenland, et cetera. Je kunt dit elke avond voor het slapen gaan samen verzinnen en het zo leuk en ontspannen maken.
  • Daarnaast kun je tot het zover is – maar niet net voor het slapen gaan! – bijvoorbeeld elke dag tien minuten afspreken waarin jullie het erover hebben. Dan mag ze vertellen hoe spannend en moeilijk ze het vindt. Zo geef je de ruimte om dat gevoel te uiten, maar dam je het wel in. Dat kan haar wellicht helpen. Begint ze er op andere momenten over, dan verwijs je naar deze afspraak en dit moment.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Ouders op vakantie kind moeite
Sluiten