Ouders pleiten voor dubbeladvies achtste groepers

Ongeveer 190.000 kinderen uit groep 8 krijgen vandaag hun officiele schooladvies voor de middelbare school. Het blijkt dat maar weinig leerlingen een dubbel schooladvies krijgen tot onvrede van veel ouders.

Staatsecretaris Sander Dekker zou graag zien dat basisscholen bij twijfelgevallen dubbele schooladviezen blijven geven aan hun leerlingen, zoals bijvoorbeeld vmbo/havo of havo/vwo. Veel basisscholen blijken dit verzoek echter naast zich neer te leggen, tot groot ongenoegen van de ouders van de achtste groepers. Bij de Onderwijsinspectie en Ouders&Onderwijs kwamen dan ook verschillende klachten binnen van ouders.

Dubbel schooladvies

Kinderen die tussen havo en vwo of twee andere niveau's in zitten, kunnen baat hebben bij het dubbele schooladvies. Zo hebben ze de mogelijkheid om in een brugklas te komen en alsnog het hogere opleidingsniveau te kunnen doen na een of twee jaar in de brugklas. Nu lijkt het erop dat kinderen nadeel hebben van het eenduidige advies, want volgens veel ouders kiezen scholen nu alleen voor het laagst niveau.

Petra Hietbrink van Ouders&Onderwijs nuanceert dit. Ze zegt dat het best mogelijk is dat veel ouders slechts het 'topje van de ijsberg' zien. ‘Het kan natuurlijk ook dat het advies de andere kant opvalt, voor het hoogste niveau. Daar zal je ouders niet snel over horen,' zegt Hietbrink.

Afspraken

Het nauwelijks geven van dubbele adviezen, kan ook gevolgen hebben voor het aanbod van brede brugklassen, bijvoorbeeld havo/vwo. Scholen zouden ervoor kunnen kiezen om het aantal gemengde brugklassen terug te brengen.

Bovendien gaan de basisscholen en middelbare scholen hiermee tegen de wet in. Middelbare scholen mogen namelijk niet van basisscholen eisen dat ze alleen enkelvoudige adviezen mogen geven. ‘Afspraken maken over voorkeuren mag, maar ze mogen basisscholen nooit het ontzeggen om meervoudige adviezen te geven en zulke leerlingen weigeren', zegt Dekker.

PO-raad

Voornamelijk in Friesland, Almere, Arnhem en Utrecht worden afspraken gemaakt tussen basis- en middelbare scholen om alleen enkelvoudige adviezen te geven. De woordvoerder van de PO-raad, de koepel van basisscholen, erkent dat er afspraken van gemaakt. ‘Ze zijn het gevolg van de behoefte van ouders en leerlingen aan duidelijkheid. Maar ze mogen geen belemmering zijn voor twijfelgevallen’, aldus de woordvoerder. ‘We willen juist dat een leerling op de voor hem of haar beste plek terechtkomt en streven naar een ‘warme’ overdracht.’

Bron: Trouw

Reageer op artikel:
Ouders pleiten voor dubbeladvies achtste groepers
Sluiten