Redactie
Redactie Opvoeden 21 jun 2018

Ouders: verbied online sekspraat met minderjarigen

Het voeren van seksuele gesprekken door volwassen met minderjarigen op internet moet strafbaar worden. Dat vindt de overgrote meerderheid van ouders (90 procent), aldus een onderzoek van het tv-programma Altijd Wat (NCRV) en magazine J/M Ouders naar de gevaren op internet voor kinderen. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim twee derde van de ouders (69 procent) zich zorgen maakt over digitale kinderlokkerij (grooming). Altijd Wat gaat vanavond (10 april) uitgebreid in op dit fenomeen met Ashley, een van de slachtoffers van de onlangs veroordeelde Richard B. Ruim tweeënhalf jaar voelde het tienermeisje zich de slavin van haar groomer.

Een verbod op online sekspraat met kinderen gaat verder dan de huidige mogelijkheden van politie en justitie om grooming aan te pakken. Sinds 2010 is het strafbaar om als volwassene online een ontmoeting voor te stellen met de bedoeling ontucht te plegen. Daar staat maximaal twee jaar celstraf op. 

Bij grooming doet de kinderlokker zich vaak voor als een leeftijdsgenootje van het slachtoffer. Een grote meerderheid van de ouders (90 procent) in het onderzoek vindt dat de politie zich op internet mag voordoen als kind, om zo groomers in de val te lokken. Volgens de wet mag dat nu alleen bij een concrete verdenking. 

Overigens vinden ouders dat zijzelf als eersten moeten toezien op online contacten tussen volwassenen en kinderen. Driekwart (75 procent) vindt de ouders hoofdverantwoordelijke, gevolgd door internetproviders (36 procent) en school (23 procent). Pas daarna komen politie en justitie (21 procent).

Een op het oog kleine groep ouders zegt dat hun kinderen zeker zijn benaderd door een volwassene die zich valselijk voordeed als leeftijdsgenootje. Dat komt neer op 32 van de 1532 kinderen in het onderzoek (2 procent). Een even grote groep kinderen is volgens hun ouders waarschijnlijk benaderd, maar de ouders weten dat niet zeker.

Nederland telde in 2011 zo’n 2,3 miljoen kinderen van 6 tot en met 17 jaar, de onderzochte leeftijdscategorie. Dat zou kunnen betekenen dat mogelijk duizenden kinderen de voorbije jaren zijn benaderd door volwassenen, digitaal vermomd als kind. Justitie, dat hierover tot nog toe geen betrouwbare cijfers heeft, acht dat aantal aannemelijk.

Aan het onderzoek van Altijd Wat en J/M deden 950 ouders mee, meest moeders, van samen 1532 kinderen van 6 tot en met 17 jaar. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Ouders: verbied online sekspraat met minderjarigen
Sluiten