Zoeken

×

Roken

Tischa Neve, kinderpsycholoog en J/M opvoedcoach

Tischa Neve is kinderpsycholoog, speltherapeute en J/M's opvoedcoach. Ze woont samen met Koen. Samen hebben ze een zoon, Dim (6), een pleegdochter (20) en doen ze aan crisisopvang voor pleegzorg.

Bezoek haar website: http://www.grootenklein.nl

vraag

Mijn man en ik roken en drinken niet. Wij praten ook regelmatig over de slechte bijwerkingen. Niet dwangmatig, maar wanneer de gelegenheid zich voordoet of wanneer het bij een bepaald programma aan de orde is. Nu ben ik bij het opruimen een briefje tegengekomen van mijn dochter (14 jaar, 2e klas gymnasium) aan vriendin A, dat gaat over vriendin B naar wie ze regelmatig toegaat. Vriendin B is begonnen met roken en raapt sigaretten van de straat op om dat te doen, omdat ze pas 14 is. Uit het briefje blijkt dat mijn dochter het ook een aantal keren heeft geprobeerd. Het schijnt niet gelukt te zijn. 

Nu mijn vragen: 

 • Hoe kan ik haar ervan 'weerhouden' dit te proberen? Want als het wel lukt, is het hek van de dam.
 • Is het verstandig haar te verbieden om met deze vriendin om te gaan, want haar ouders zijn heel vrij en ze heeft al haar zoveelste vriendje. Hoe pak ik dit aan?
antwoord

Uiteraard kan zo’n briefje je als ouder behoorlijk verontrusten, zeker als je zo bewust bezig bent met deze thema’s als jullie. Een paar overwegingen:

 • Allereerst het gevonden briefje. Als je dat inderdaad bij het opruimen gevonden hebt en bekeken hebt om te kunnen beoordelen of het belangrijk was of weg mocht, praat hier dan gewoon over met je dochter. Dat lijkt me een belangrijke eerste stap. Vertel dat je het gevonden hebt en dat het niet je bedoeling was haar privé-briefjes te lezen, maar dat de tekst die je per abuis gelezen hebt je wel verontrust. Probeer het gesprek in te gaan zonder te oordelen of te verbieden. Open, vanuit je eigen gevoel en met ruimte voor haar mening en verhaal. Dan heb je de meeste kans op een goed gesprek, waarin je uiteindelijk ook je zorgen kunt aangeven.
   
 • Dat pubers (op verschillende leeftijden) dingen uitproberen rond roken en drinken is in de meeste gevallen onvermijdelijk. Hoe goed je je kinderen ook voorbereidt op de gevaren en gevolgen, veel pubers willen daar toch zelf hun weg in vinden. Een keer uitproberen hoeft niet te betekenen dat je dochter ook daadwerkelijk gaat roken. Zelf het goede voorbeeld geven, er op tijd over praten zonder te veel te dreigen/verbieden en goed bespreken wat het inhoudt en wat jouw bezwaren zijn, is de manier om er met een kind van deze leeftijd mee om te gaan. 
   
 • Je kunt vervolgens afspraken met haar maken of het roken tot een bepaalde leeftijd zelfs verbieden. Dat laatste kán werken, maar bij veel pubers werkt het juist averechts en zorgt het ervoor dat ze achter je rug om dingen doen. Dat is een afweging die je zelf moet maken.
   
 • Haar verbieden om te gaan met een bepaalde vriendin werkt op deze leeftijd doorgaans niet. Ook dit kun je niet checken en kan voor omgang achter je rug om zorgen waardoor je de grip helemaal verliest. Ik raad je aan om ook nu in gesprek te blijven en de verschillende kanten met haar te bespreken. Zo kun je haar aanspreken op haar eigen verantwoordelijkheid en mening. Probeer niet te negatief te zijn over de vriendin en luister naar de dingen die zij leuk aan haar vindt en hoe zij aankijkt tegen de vriendjes en het roken. Als je er samen open over praat kun je ook een beeld krijgen van de beïnvloedbaarheid van je dochter. Misschien verbaast ze je wel door heel goed te weten wat ze wel en niet wil. 

Reacties