Vakantieafspraken

Beantwoord door:

vraag

Vorig jaar ging ik met mijn twee dochters van 6 en 9 op vakantie, samen met een vriendin en haar dochter van 7. Mijn meiden kunnen het altijd goed met elkaar vinden, maar als er een derde verschijnt vechten ze met elkaar om de aandacht van die derde, die vervolgens met volle teugen geniet van deze aandacht, terwijl mijn meiden om beurten een ‘teleurstelling’ moeten verwerken. ‘Nu mag ik naast haar zitten’, ‘nu mag ik met haar van de glijbaan’ en ‘nu mag ik met haar op het luchtbed’. Omdat mijn oudste dochter gezien haar leeftijd de voorkeur krijgt, geeft dat bij mijn jongste dochter veel frustratie en verdriet. Mijn vriendin geeft mij goedbedoelde adviezen over hoe ik hiermee zou moeten omgaan. Dat irriteert me enigszins. Haar eigen dochter is immers de ‘koningin van het bal’ en heeft een moord-vakantie met mijn twee meiden! Dit jaar willen we weer samen op reis, maar dan alleen zonder gekibbel en geruzie! Ik wil graag vooraf ‘spelregels’ opstellen, maar heb geen idee welke. Kun jij me op weg helpen?

antwoord

Het zou jammer zijn als de vakantie weer overschaduwd wordt door het knokken om de aandacht van een ‘niet-zusje’. En het is ook niet wenselijk dat jij en je vriendin daar onenigheid of irritatie over krijgen. Ik denk dat iedereen het erover eens zal zijn dat het fijn is als dit niet speelt. 
Overleg met je vriendin om samen met de meiden om de tafel te gaan zitten en het op voorhand bespreekbaar te maken. Met de insteek: we willen samen op vakantie maar dan wel zo dat iedereen het naar zijn zin heeft. Hoe maken we het voor ons allemaal een leuke gezellige vakantie? Daar horen algemene afspraken bij: wie slaapt waar, waar gaan we heen, welke dingen willen we zien en doen, mogen ze alleen naar het zwembad, enzovoort. 
Ook kun je zeggen dat het vorig jaar best moeilijk was om met zijn drieën te spelen en het leuk te houden. Hoe kunnen jullie dat dit jaar beter laten verlopen? Maak bijvoorbeeld afspraken over de tafelschikking of over leuk spelen met elkaar, et cetera. Betrek alle drie de meiden erbij. Leer ze zich te verplaatsen in elkaars gevoel en beleving, en na te denken over hoe ze het leuk kunnen houden. Maak het niet te zwaar want dan wakker je het wellicht alleen maar aan.

Het scheelt misschien ook dat ze weer een jaartje ouder zijn. Mochten de oudste twee inderdaad nog steeds veel naar elkaar toetrekken, dan zou ik op voorhand ook met je jongste dochter bespreken wat het voordeel is van eigen vriendinnetjes maken. Kies een vakantieplek waar ook andere kinderen zijn van haar leeftijd om dit te stimuleren.

Spreek vóór de vakantie een paar keer met z’n allen af. Dan zien jullie hoe het gaat en kun je de meiden eventueel uitleggen hoe het anders kan. Maar misschien gaat het goed en hoef je er niet extra over te beginnen. 
Mocht het gedrag zich tijdens de vakantie tóch voordoen, spreek ze er dan alledrie op aan en toon voor allemaal begrip, tenslotte hebben ze er allemaal een aandeel in. 
Ten slotte: je kunt natuurlijk ook overwegen een vriendinnetje mee te nemen voor je jongste dochter.

Met jouw vriendin kun je het beste vooraf een aanpak bespreken, dat scheelt straks irritatie.


Tischa Neve, kinderpsycholoog en J/M opvoedcoach

Tischa Neve is kinderpsycholoog, speltherapeute en J/M's opvoedcoach. Ze woont samen met Koen. Samen hebben ze een zoon, Dim (6), een pleegdochter (20) en doen ze aan crisisopvang voor pleegzorg.

Meer artikelen van deze deskundige | Bezoek website


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie