Oudste kind vaak het slimste

Het oudste kind heeft vaak een hoger IQ, omdat hij vaak dingen moet uitleggen aan zijn kleinere broertjes en zusjes. Dit blijkt uit Duits onderzoek.

Het verschil is niet groot: het IQ van de oudste is vaak maar anderhalve punt hoger dan dat van de rest. Toch zou dit wel de reden kunnen zijn waardoor de oudste vaker succes heeft in zijn leven. De jongste denkt vaak zelf ook al dat hij minder slim is dan zijn grote broer of zus.

Ouders letten minder op oudste kind

Een mogelijke oorzaak is dat de ouders minder op het oudste kind letten. Meestal wordt er beter gelet op de jongere kinderen. Ook kan het zo zijn dat de oudste slimmer is doordat hij vaak dingen moet uitleggen aan zijn kleinere broertjes of zusjes. Bij het uitleggen moeten ze nadenken hoe ze de informatie structureren en bedenken op welke manier ze het zo begrijpelijk mogelijk moeten vertellen.

Onderzoek

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers drie studies, die samen meer dan twintigduizend mensen onderzochten. Ze bekeken de resultaten van IQ-testen van gezinnen met maximaal drie kinderen. De resultaten lieten een duidelijke daling zien; het verschil ten opzichte met de oudste werd steeds groter.

Niet altijd

Het is overigens niet altijd zo dat de oudste de slimste is. In 6 van de 10 gevallen bij gezinnen met twee kinderen was het niet het geval en was de jongste alsnog de slimste.

Bron: DailyMail

Reageer op artikel:
Oudste kind vaak het slimste
Sluiten