Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Overdreven reageren

antwoord

Je kunt het op twee manieren bekijken:

 1. Je dochter reageert heel overdreven als ze blij is.
 2. Je dochter reageert heel enthousiast en uitbundig als ze blij is.

Je manier van ertegenaan kijken kan al een enorm verschil maken. Denk eens na over de volgende punten:

 • Wat maakt dat je je eraan stoort? Waarom zou haar reactie moeten veranderen?
 • Past het hele uitbundige misschien niet bij jou? Ben je zelf rustig of van ‘doe maar gewoon…’. Dat kan ervoor zorgen dat je dit gedrag van je dochter niet zo goed trekt. 
 • Of loop je er juist tegenaan dat haar manier van reageren afwijzende reacties van anderen oproept en wil je haar die besparen?
 • Ben jij iemand die zich druk kan maken over wat anderen van je vinden? Dat zorgt er misschien voor dat je ermee zit, omdat je denkt dat anderen het misschien raar zullen vinden.

Vaak zegt je eigen irritatie of gevoel dat de reactie van je dochter zou moeten veranderen ook iets over jezelf! Het kan helpen om daar eens naar te kijken.
Misschien helpt het om je te realiseren en te accepteren dat jouw dochter een meisje is dat heel uitbundig kan reageren en dat er gewoon te laten zijn, als iets wat bij haar hoort. Je kunt dan natuurlijk best tegen haar zeggen dat het prima is dat ze zo blij is met bijvoorbeeld het winnen van de rugzak, maar dat het alleen erg pijn aan je oren doet als ze binnen zo hard gilt en dat de ramen er bijna uitvliegen. Dus of ze iets minder hard wil gillen of dat anders even buiten wil doen. Daarmee corrigeer je een stukje van haar gedrag, maar spreek je haar niet aan op wie ze is als persoon (‘overdreven’). 

Ik weet natuurlijk niet hoe je het nu met haar besproken hebt, maar als je mailt dat haar reactie varieert van heel mat worden naar heel boos zijn, kan dat heel goed komen omdat ze zich onzeker voelt als jij aangeeft dat ze ‘overdreven/raar’ doet. Zo wil ze natuurlijk niet gezien worden. Een omgekeerde reactie kan dan het gevolg zijn. 

Mijn ideeën:

 1. Accepteer haar hoe ze is, inclusief haar uitbundige reacties. Je kunt prima met haar bespreken dat haar manier van doen op zich helemaal oké is, maar dat anderen het misschien een beetje ‘te’ vinden. Dat hoeft niet te betekenen dat ze het dus moet veranderen; daar heeft ze dan zelf een keuze in. Je kunt haar beide kanten meegeven. 
 2. Ga met een beetje humor ermee om en stuur haar gedrag – als het echt niet kan – vandaaruit eventueel bij. In plaats van ‘hou eens op met zo overdreven te doen’ kun je bijvoorbeeld ook zeggen: ‘Zeg blij ei, je gilt zo hard dat de ramen bijna breken… kun je ietsje zachter blij zijn!’
 3. Mocht ze het zelf niet goed in de hand hebben en het zelf best willen veranderen, dan kun je haar helpen om dat aan te leren. Dat is een stuk positiever dan het moeten afleren. Kijk samen naar:
  – wat ze wil behouden (haar enthousiasme is natuurlijk sowieso heel leuk en mag zeker blijven)
  – hoe ze het zelf zou willen
  – wat jij kan doen om haar een volgende keer te helpen om daaraan te denken of als ze het weer even vergeet. Een reminder voor als ze een beetje te hard en enthousiast gilt, is een stuk fijner voor haar dan terecht gewezen worden omdat ze overdreven hard gilt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Overdreven reageren
Sluiten