Redactie
Redactie Schoolkind 21 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Overdreven veel betalen voor vriendjes

antwoord

De vraag die je in je laatste zin stelt, is een heel belangrijke. De kans is groot dat het te maken heeft met het feit dat hij op school gepest wordt. Kinderen die gepest worden, voelen zich vaak eenzaam en wellicht heeft hij niet veel vriendjes. Dat wil jouw zoon waarschijnlijk wel, hij wil ook graag aardig gevonden worden en het kan heel goed zijn dat hij met deze actie hoopt in de smaak te vallen. 

Ik weet niet of de gefêteerde kinderen behoren tot de vriendjes met wie hij altijd omgaat of tot het groepje dat hem ook pest. Wellicht hebben die zelfs wel tegen hem gezegd dat hij móest betalen. Of hij hoopt dat deze vriendjes hem op deze manier aardig blijven vinden of dat de pesters hem leuk gaan vinden. Het klinkt in ieder geval niet als stiekem gedrag van je zoon, maar eerder als een poging van een onzeker eenzaam jongetje om aardig gevonden te worden. 

Ik hoop dus dat je met je gesprek niet boos geworden bent of hem hebt aangesproken op het stiekeme gedrag. Wat hij nodig heeft, is begrip en meedenken! Mocht je wel boos zijn geworden, dan kun je er nog op terugkomen en het gesprek op een andere manier voeren.

  • Geef geen oordeel en word niet direct boos als je achter dit soort dingen komt. Stel hem vragen en vooral: luister! Vraag door, luister naar wat hij zegt en probeer zo te ontdekken wat er achter het gedrag zit. Werd het hem gevraagd of wellicht zelfs opgelegd om te betalen? Wilde hij in de smaak vallen of vriendjes proberen te pleasen? Wat hoopt hij hiermee te bereiken? 
  • Je kunt zelfs tegen hem zeggen: ‘Ik ken wel kinderen die zoiets doen omdat ze dan hopen dat het pesten stopt of dat kinderen echte vrienden worden en blijven.’ Als je het op deze minder directe manier vraagt, heb je eerder kans dat hij durft aan te geven als dit voor hem ook zo was. Bespreek het thema ‘vriendjes’. Wanneer zijn kinderen echte vrienden, wat doe je daarvoor en wat hoeft niet. 
  • Je schrijft dat hij normaal heel sociaal en lief is voor iedereen, maar dat is dit toch eigenlijk ook? Hij doet er iedereen juist een plezier mee! Dat hij het niet met jullie besproken heeft, is wel logisch. Hij weet natuurlijk dat het veel geld is en waarschijnlijk vermoedde hij wel dat jullie het geen goed idee vonden. 
  • Prijs hem voor het gulle gebaar en praat daarnaast over hoeveel geld het is, dat vrienden ‘kopen’ niet goed is en hoe hij op een andere manier iets leuks voor vriendjes kan doen.
  • Maak een goede afspraak over waarvoor hij zijn zakgeld mag gebruiken. Moet hij dat altijd overleggen met jullie? Waaraan mag hij het wel uitgeven en waaraan niet? 
  • Hij moet de waarde van geld natuurlijk nog leren inschatten. Ik zou dit zien als een mooie les. Wat heeft het hem opgeleverd? Wat heeft het hem gekost? Bekijk samen hoelang hij hiervoor moet sparen. Is het dat waard? Wat zou wel iets zijn om te kunnen doen voor vriendjes?

Neem vooral de mogelijke achterliggende reden serieus: het in de smaak willen vallen bij andere kinderen. Zorg dat hij hulp krijgt bij het gepest worden en overleg eens op school wat zij kunnen doen. Als je hem hiermee helpt en goed en rustig bespreekt wat er gebeurd is, dan is de kans veel kleiner dat het nog eens voorkomt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 馃應

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Overdreven veel betalen voor vriendjes
Sluiten