Een huisdier verliezen: ondersteun je kind in het verdriet met deze tips
Een huisdier, of het nu een konijn of kat is, kan voor een kind een maatje voor het leven zijn. Huisdieren maken deel uit van het gezin en zijn vaak de eerste echte vriendjes van je kind. Bovendien zijn ze er altijd en zorgen ze voor een gevoel van veiligheid en onvoorwaardelijke liefde. Maar zo’n dierenleven, duurt vaak maar even. Vooral als het beestje al een stuk ouder is dan je kind. Verlies komt dus wel eens om de hoek kijken. Met deze tips steun je je kind in het verdriet, wanneer een huisdier overleden is.
Kinderen hebben met hun jonge leeftijd meestal nog niet te maken gehad met de dood, uitzonderingen daargelaten. Een huisdier verliezen kan dan ook heel ingrijpend zijn, met alle gevoelens die erbij komen kijken. Niet alleen verdriet, maar misschien ook boosheid, schuldgevoel en verwarring.
Mijn huisdier is overleden (maar wat is dat eigenlijk?)
Want wat is dat eigenlijk, de dood? Dat is voor kinderen tot een bepaalde leeftijd een vaag begrip. Het is dan ook belangrijk dat je duidelijk bent over de dood van het huisdier. Kinderen kunnen anders hoop blijven houden dat het beestje ooit nog terug komt.
Eerlijkheid en de juiste woorden zijn daarom nodig voor het verwerken van de dood van een huisdier. Gebruik duidelijke en eenvoudige taal die past bij de leeftijd van je kind. Zeg bijvoorbeeld dat de kat is gestorven omdat hij heel ziek was. Leg uit dat dat betekent dat hij niet meer terugkomt.
Euthanasie of in laten slapen?
Vermijd lastige woorden als euthanasie, kinderen kennen dit begrip nog niet. De benamingen ‘in laten slapen’ of ‘een spuitje gekregen’ zijn ook niet ideaal, want kinderen kunnen dat op zichzelf gaan betrekken. Ze durven dan niet meer te gaan slapen of worden bang voor vaccinaties.
Is een huisdier door middel van euthanasie gestorven, dan kun je dit verwoorden als ‘helpen bij het doodgaan, je huisdier heeft nu geen pijn meer’.
Geef ruimte aan de gevoelens van je kind
Logisch misschien, maar geef ruimte aan de gevoelens van je kind. Niet alleen wanneer het huisdier net overleden is, maar ook in de dagen, weken en maanden daarna. Kinderen rouwen in fases, het ene moment kan het heel blij zijn en het andere moment verdrietig om het verlies. Een hondje dat voorbij loopt, kan net de trigger zijn voor je kind om weer verdrietig te worden om het overlijden van het eigen huisdier.
Ook gevoelens als schuld, boosheid en verwarring kunnen om de hoek komen kijken. Normale gevoelens die horen bij het rouwproces van je kind. Alleen kunnen kinderen het vaak niet benoemen in woorden. Let de periode na het verlies van het huisdier daarom extra goed op je kind. Kijk of het zich anders gedraagt, zich terugtrekt of juist vaak boos is. Dat kan allemaal voortkomen uit het verdriet om het huisdier. Zeg dat het oké is dat het verdrietig, boos of in de war is en knuffel extra veel samen.
Neem samen afscheid
Vul zelf in hoe je je kind afscheid wil laten nemen van het overleden huisdier. Sommige kinderen zijn er klaar voor om het beestje nog even te zien en te aaien, andere kinderen misschien niet. Je kunt een plekje in de tuin of in huis maken om afscheid te nemen. Of waar je kind zich af en toe even terug kan trekken. Denk aan een altaartje of een plek met wat foto’s en het lievelingsspeeltje van het dier.
Je kind kan een tekening maken, jullie kunnen oude foto’s bekijken of herinneringen ophalen. Blijf vooral praten over jullie favoriete dier. Zo leert je kind dat verdriet en mooie herinneringen naast elkaar kunnen bestaan.
Geef het verdriet om een overleden huisdier even de tijd
Meteen een nieuw beestje in huis nemen, kan voor je kind als vervanging voelen. Geef je kind en jezelf dan ook even de tijd om het verdriet te verwerken, voordat jullie een nieuw huisdier nemen. Soms vragen kinderen hier zelf meteen om. In dat geval kun je uitleggen dat iedereen in het gezin even de tijd nodig heeft om verdrietig te zijn en dat het nu nog te vroeg is voor een ander huisdier.
Lees meer over kinderen en rouw in dit artikel over de impact van het verlies van een broertje of zusje, een vriendje verliezen door een verhuizing naar een andere stad en omgaan met het verlies van een dierbare.
5 tips om je kind te helpen bij het verwerken van rouw en verlies