Redactie
Redactie Basisschool kiezen 21 jun 2018

Overstappen naar een school dichtbij?

antwoord

Van school wisselen is voor kinderen meestal een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer ze de onderbouw gepasseerd zijn. Ik krijg veel vragen van ouders die overwegen hun kind van school te halen wanneer er problemen zijn. Vaak is het beter om eerst de problemen aan te pakken en niet te snel een overstap te maken.

Jullie overwegen een overstap omdat je door een verhuizing niet meer in de wijk woont waar de basisschool is. Wat betreft de oudste zal het zeker wennen zijn. Hij moet een nieuwe start maken. Maar uit je verhaal blijkt dat hij lekker in zijn vel zit. Wanneer hij samen met zijn broertje dit avontuur aangaat, komt het vast goed. Hij is nog jong en zal nieuwe vriendjes maken. Bereid hem wel goed voor.

Voor je jongste zal de overstap minder ingrijpend zijn. Hij is nu jongste kleuter en heeft best veel moeite met wennen aan de school en zijn juf. Wanneer hij volgend jaar als midden-groeper of oudste kleuter een nieuwe start kan maken, hoef je geen extra problemen te verwachten.

Overstappen dus? Nog een aantal zaken ter overweging, want het blijft toch een belangrijke beslissing:

  • Er wordt vaak gezegd: ‘Op elke school vind je wat en laat je wat.’ Op elke school kom je zaken tegen waar je minder of juist heel tevreden over bent. Je bent nu tevreden met deze school. Ik lees geen kritiek, behalve dat er geen klik is tussen de jongste en zijn juf. Je bent natuurlijk pas kort met je kinderen op deze school en je zult, wanneer je blijft, ook de mindere kanten van deze school ontdekken. 
  • Het gaat voornamelijk over de locatie schrijf je. Je hebt een goede reden: 20 minuten fietsen en dan ook nog met een pont om naar je basisschool te gaan, is zeker niet ideaal. Het is voor kinderen heerlijk om in de eigen buurt naar school te gaan. Met jouw jonge kinderen speelt dit nog niet zo, maar als ze straks iets ouder zijn, is het een groot voordeel wanneer ze elkaar na school zelfstandig kunnen opzoeken. Even op de fiets of de step een deur verder gaan spelen. Vriendschappen dichtbij huis zijn makkelijker te onderhouden. Dit wil niet zeggen dat het op afstand niet mogelijk is, maar het praktische gemak van vriendjes in de buurt levert veel plezier en vrijheid op. Persoonlijk zou ik hier zeker voor kiezen mits de school ook als goed staat aangeschreven natuurlijk.
  • Onderzoek dus in ieder geval de kwaliteit van de nieuwe school. Hoe is de sfeer, hoe staat de school bekend? Je zou in de wijk eens moeten informeren bij ouders met kinderen op deze school. Maak een lijstje met zaken die voor jou essentieel zijn. Het is belangrijk dat je met vertrouwen de overstap maakt.

Wanneer je eenmaal hebt besloten over te stappen, breng dit nieuws dan bij je kinderen met overtuiging. Zadel kinderen niet op met twijfels, want dat maakt het voor hen extra moeilijk. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Overstappen naar een school dichtbij?
Sluiten