Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Paddo’s

Paddo’s is de verzamelnaam voor paddenstoelen die het bewustzijn beïnvloeden. Er zitten stoffen in zoals psylocibine en psylocine die hallucinaties veroorzaken. Paddenstoelen worden daarom tot de ‘tripmiddelen’ gerekend. In de natuur komen meer tripmiddelen voor, zoals sommige cactussoorten en kruiden. Deze middelen worden ook wel ecodrugs genoemd en kunnen in Nederland in de smartshop gekocht worden.

Wie gebruikt het?

Paddo’s werden in de jaren zestig en zeventig populair in Nederland. Ze werden toen vooral door hippies en kunstenaars gebruikt, die hun bewustzijn wilden verruimen. Tegenwoordig worden ze in de meeste gevallen door jongeren gebruikt. Tripmiddelen zijn populairder op het vwo dan op het vmbo, en jongeren die het eens willen proberen, doen dat meestal pas in de hoogste klas. Vaak blijft het gebruik tot een paar keer beperkt. Paddenstoelen smaken namelijk vies en kunnen een lichte misselijkheid veroorzaken. Ook kunnen enthousiaste beginners een te grote portie nemen, waardoor ze een te sterk of negatief effect krijgen.

Wat zijn de effecten?

De paddenstoelen gaan ongeveer één uur na inname werken en de trip houdt drie tot zeven uur aan. Paddo’s versterken gevoelens en veranderen de manier waarop de omgeving, de tijd en eigen persoonlijkheid wordt ervaren. Gewone zaken worden opeens bijzonder. De ronddraaiende was in de machine kan urenlang kijkplezier opleveren en op blote voeten in het gras lopen lijkt opeens hemels. Veel mensen gebruiken paddenstoelen in de natuur om de natuurbeleving te versterken. Maar het kan ook verkeerd uitpakken. Mensen kunnen bang worden of het vervelende gevoel krijgen dat ze zichzelf niet meer zijn. De effecten hangen van verschillende factoren af. Het soort paddenstoel en de hoeveelheid zijn van invloed, evenals het lichaamsgewicht en de maaginhoud. Bij een lege maag of een laag gewicht is het effect van eenzelfde dosis groter. Meisjes ervaren doorgaans een sterker effect. Omdat de trip het bestaande gevoel versterkt, wordt gebruik afgeraden aan mensen die niet lekker in hun vel zitten.

Is het verslavend?

Paddo’s zijn geestelijk noch lichamelijk verslavend. Als iemand na een paar dagen nog een keer paddo’s zou willen nemen, heeft dat zelfs geen zin. Er treedt dan namelijk geen effect op. Hoewel het dus niet verslavend is, wordt jongeren het gebruik afgeraden. Paddo’s kunnen namelijk een bad trip veroorzaken: de gebruiker wordt verward en angstig. Vooral voor jongeren, die zichzelf vaak nog niet zo goed kennen, kan dit erg bedreigend zijn. Mensen die in het verleden een psychose of depressie hebben gehad, lopen een verhoogd risico op een slechte uitwerking.

Wat kunnen ouders doen?

Een trip is niet het juiste moment om een pedagogisch verantwoord gesprek aan te gaan. Als een ouder zijn puber op zo’n moment aantreft, kan hij hem beter bijstaan. Als een trip verkeerd uitpakt, is het voor de gebruiker namelijk erg fijn als er iemand bij hem blijft en hem geruststelt dat het nare gevoel ook weer over gaat. Raak vooral niet zelf in paniek, blijf praten en zoek een rustig plekje. Zoetigheid of vitamine C (jus d’orange) eten of drinken kan soms helpen de trip te remmen. Dat klinkt misschien allemaal eng en dramatisch, maar gelukkig gaat het in de meeste gevallen gewoon goed.

Iemand die paddenstoelen heeft gebruikt:

  • Ervaart de werkelijkheid anders
  • Kickt vooral op natuur, het ruisen van de bomen, blote voeten in het gras of gewoon de kleur van een bloem
  • Ziet vaak kleuren om gewone voorwerpen heen
  • Heeft een andere beleving van tijd en ruimte
  • Kan zomaar lacherig of huilerig worden
  • Religieuze en spirituele gevoelens worden versterkt
  • De ogen staan normaal of een beetje dromerig. ze zijn dus niet rood (blowen) en de kaken staan niet strak gespannen (speed)

 

Tekst: Lieselotte Nooyen

Publicatiedatum: 07 januari 2011

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Paddo’s
Sluiten