Redactie
Redactie Lezen 21 jun 2018

Papa beste voorlezer

Voorlezen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Een voorlezende vader al helemaal, zo blijkt uit onderzoek van de Britse Harvard University.

Onderzoek

Voor het onderzoek beluisterden de onderzoekers een jaar lang de verhalen die ouders voorlazen. Na een jaar bleek dat vooral meisjes er veel voordeel bij hadden als de vader had voorgelezen. Elisabeth Duursma was één van de onderzoekers: “De impact is ontzettend groot, vooral als de vaders hun kinderen voorlezen als ze onder de 2 jaar zijn.”

Verschil

Als de vader voorleest, luisteren kinderen veel beter en focussen ze zich meer op het verhaal. Vrouwen lezen vaak voor met het doel om ze wat te leren en stellen vragen als: “Hoeveel appels zie je hier?”. Mannen vragen meer om abstracte dingen, waardoor een kind creatiever gaat denken.

Vaders zeggen bijvoorbeeld vaker: “Hé, een ladder! Weet je nog dat ik die ladder in mijn auto had liggen?” Op deze manier ontwikkelt de woordenschat van het kind zich goed, omdat hij meer moet nadenken.

Nog een verhaaltje!

Justin Coulson is een expert op het gebied van ouderschap en ziet alleen maar voordelen van voorlezen. “Als we onze kinderen voorlezen, wordt hun woordenschat vergroot. Zo voelen ze zich veilig en kunnen ze later beter leren. De kwaliteit van hun relaties met hun ouders of vrienden is hierdoor ook beter.”

Bron: DailyMail

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Papa beste voorlezer
Sluiten