Papa missen

antwoord

Wat een vervelende situatie voor jullie alledrie. Voor allemaal, maar zeker voor jullie zoontje is het wennen en nu hij ouder wordt, beseft hij het steeds beter. Vooral op deze leeftijd en de komende jaren zal dat verwarrend voor hem zijn. 

De kans is groot dat hij naarmate hij weer ouder wordt, het ook makkelijker kan accepteren en begrijpen. Natuurlijk blijft het gemis, en het gevoel dat het veel fijner zou zijn als hij zijn vader vaker kon zien, maar een wat ouder kind kan het vaak ook beter een plek geven. 

Aan de feitelijke situatie kan helaas niets veranderd worden. Je kunt wel proberen het voor hem zo draaglijk mogelijk te maken. 

Kies uit de volgende ideeën iets wat bij jullie en de situatie past:

  • Allereerst is voorspelbaarheid en duidelijkheid heel belangrijk. Dat kan hem houvast geven. Probeer daar waar je kunt duidelijkheid te verschaffen: vaste beldag, vaste afspraak over wanneer hij er weer is (hoelang en hoe dat er voor je zoon uitziet), vast mailmoment afspreken et cetera.
  • Je kunt een aftelkalender met je zoontje maken voor de belmomenten. Voor de periode dat zijn vader weer naar Nederland komt, kan het ook, maar maak die niet te lang van tevoren, dan is de periode nog niet te overzien. 
  • Bedenk samen met je zoontje manieren om zijn belevenissen met zijn vader te kunnen delen. Of wat hij wil geven; bijvoorbeeld een papa-doos waar allemaal dingen van of voor zijn vader in zitten (foto’s, kleine spulletjes, briefjes, iets wat naar papa ruikt, tekeningetjes van je zoon, enzovoort). Die doos is er om dingen in te bewaren, zelf in te kijken en samen met papa te bekijken als hij er is. Je kunt ook afspreken dat je eens in de zoveel tijd een doos met spulletjes aan zijn vader opstuurt. 
  • Samen met jou een schriftje bijhouden met dingen die hij aan zijn vader wil vertellen, bijvoorbeeld dagelijks iets opschrijven of één keer per week. Dat kun je weer opsturen. Of maak een soort dagboekje in de computer en mail het eens in de zoveel tijd. Dat kan zijn vader ook doen voor hem. Het kan ook een lijstje zijn met dingen die je zoontje wil vertellen als hij zijn vader weer spreekt.
  • Misschien lukt het om via skype (www.skype.com) te bellen met zijn vader? Dat is gratis en dan kun je elkaar ook zien. Misschien kan zijn vader dat vanaf een andere plek zo nu en dan doen. 
  • Je kunt – om het een beetje te kaderen – ook samen vaste momenten afspreken waarin jullie over (het missen van) zijn vader praten. Met een begin en einde. Dat kan rust geven voor de rest van de tijd en je kunt ernaar verwijzen als dat nodig is. 
  • Zorg dat je de volgende keer dat zijn vader in Nederland is leuke filmpjes maakt die je regelmatig kunt draaien. Je kunt dan ook voor elke week een kleine filmpje opnemen die je elke week (of maand) laat zien. Zo kun je zijn vader ook vragen om een serie kaarten en kleine briefjes te maken die jij bewaart en regelmatig geeft, al dan niet met een klein cadeautje erbij. 
  • Let op dat je begrip toont voor het missen en er voor hem bent, maar dat je het zelf ook niet te groot en zwaar maakt. Hou het positief – hoe moeilijk misschien ook – en kijk naar wat er wel is. Ga niet te veel in het rotgevoel mee, dat helpt hem niet. 
  • Geef hem het vertrouwen en gevoel dat hij leert met de situatie om te gaan. Vertel dat er veel kinderen zijn die hun vader of moeder (deels) moeten missen. Het blijft moeilijk, maar gaat wel wennen zeker als jullie goed samen bedenken wat hem helpt om ermee om te gaan (zie hierboven). Laat hem daarover zelf meedenken dat geeft hem wat controle.
Reageer op artikel:
Papa missen
Sluiten