Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Papa’s humeur van grote invloed op ontwikkeling kind

Denk je dat moeders de grootste invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen? Fout! De emotionele bijdrage van vaders blijkt minstens zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, zo blijkt uit onderzoek.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Michigan is er een direct verband tussen de mentale groei en de gedragsontwikkeling van een kind en het gedrag en de mentale gezondheid van hun vader. Het gaat dan vooral om cognitieve ontwikkeling, taal en sociale vaardigheden.

Effect vaders

Moeders worden nog steeds vaak gezien als de belangrijkste opvoeder, maar de rol van vaders moet zeker niet worden onderschat. ‘Er bestaat nog steeds een wijdverspreid idee, afkomstig uit eerdere onderzoeken, dat vaders geen directe invloed hebben op hun kinderen. Ze zouden slechts invloed uitoefenen op de sfeer in huis, terwijl moeders direct invloed hebben op de ontwikkeling van hun kind’, zegt Claire Vallotton, een van de onderzoekers. ‘Maar uit ons onderzoek blijkt dat vaders wel degelijk een direct effect hebben op hun kinderen, zowel op de korte als de lange termijn.’

Negatieve invloed

Het onderzoek werd gedaan onder 730 gezinnen, waarbij er werd gekeken wat het effect is van mentale problemen zoals depressie en stress van zowel vaders als moeders op hun kinderen. Uit de studie blijkt dat stress die vaders ondervinden door het opvoeden een negatief effect heeft op de cognitieve- en taalontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 2 tot 3 jaar. Zelfs als hier een positieve invloed van moeders tegenover staat.

Ook de sociale vaardigheden, zoals zelfbeheersing en samenwerken, worden beïnvloed door het hebben van een depressieve of gestreste vader. Het effect van de emotionele staat van vaders heeft een grotere invloed op de ontwikkeling van jongens dan van meisjes.

Hulpverlening

De onderzoekers wijzen tot slot op het belang van de uitkomst van deze studie; zo zouden hulpverleners zich meer moeten richten op het hele gezin in plaats van te focussen op moeders als het gaat om zorg en opvoeding.

Bron: msutoday.msu.edu

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Papa’s humeur van grote invloed op ontwikkeling kind
Sluiten