Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Passie voor emo’s

antwoord

Sommige pubers willen graag bij een bepaalde stijl/groep/stroming horen. Soms komen ze met iets in aanraking onder invloed van klasgenoten of vrienden. Het geeft ze houvast en ze voelen zich er goed of vertrouwd bij. In het geval van jouw dochter is dat dus bij de emo’s. Een groep met een eigen muziekstijl, kledingstijl en lifestyle. Pubers kunnen daar behoorlijk ver ingaan, zeker als de vriendengroep deze passie deelt. Als ouder ben je niet altijd blij met de keuze van je kind op dit gebied en ook niet met het feit dat hier veel aandacht en tijd naartoe kan gaan.

Wat kun je doen? 

  • Ook al vind je deze hele rage van je dochter en/of de emo’s niets, het helpt zeker niet dit (steeds) aan je dochter te laten merken. Het is voor haar belangrijk en leuk en het zal haar verder van je verwijderen als jij je er steeds tegen afzet. Dan kan het zijn dat ze zich er alleen nog maar meer op gaat richten of dat ze het niet meer met je deelt, en raak je de grip kwijt. Beter is om in gesprek te blijven. 
  • Verwoord dat zij hier blijkbaar gelukkig mee is. Dat jij de passie voor emo’s misschien niet helemaal begrijpt, maar dat je het accepteert. Geef aan dat je er graag meer van wilt weten. Interesse tonen voor haar passie maakt dat ze weet dat je in haar geïnteresseerd bent en geeft jou meer informatie over waar ze mee bezig is en of je hier eventuele grenzen aan zou moeten stellen. 
  • Laat haar vertellen wat ‘emo zijn’ inhoudt. Wat hoort erbij? Wat trekt haar erin aan? Hoe staat ze erin? Op deze manier toon je interesse en zal je dochter je meer blijven vertellen. Lees erover op internet, zodat je erover kan meepraten.
  • Wat betreft de concerten en meetings kunnen jullie samen afspraken maken. Vraag haar wat zij reëel vindt en wat ze denkt dat jij reëel vindt op haar leeftijd. Jij bepaalt natuurlijk de grenzen en kijkt wat geschikt is op haar leeftijd. Hoe vaak mag het, tot hoe laat. 
  • Bespreek ook eventueel hoe het er daaraan toe gaat en wat jullie daarover afspreken. Bespreek eventuele risico’s en gevaren van het op haar leeftijd bij zo’n groep horen.
  • Geef aan dat het prima is dat ze er zo in opgaat, mits het niet ten koste van haar schoolwerk en bijvoorbeeld taken en gezelligheid in huis gaat. Is dit wel zo dan komen er afspraken.

Vaak zijn dit fases waar kinderen doorheen gaan. Bovendien is er op zich niks mis mee zolang een kind verder goed functioneert en geen rare dingen doet. Het kan haar nu veel steun geven om zich tijdens de puberteit staande te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Passie voor emo’s
Sluiten