redactie
redactie Opvoeden 21 juni 2018

Passieloze puber

antwoord

Wat mij betreft is de eerste stap om mee te beginnen: uitzoeken of dit de goede school voor hem is. Je geeft al aan dat hij zijn huidige school misschien niet goed aansluit bij zijn IQ, dat kan een eerste verklaring zijn voor zijn slechte motivatie. Wanneer je op een school zit die te veel van je vraagt, moet je op je tenen lopen. Voor dit soort jongeren is het dan de makkelijkste weg om school te laten voor wat het is en gewoon niet meer te gaan. 

Zijn ouders zullen in gesprek moeten met school en de decaan om te kijken waar hij goed op zijn plek is. School is zo’n belangrijk onderdeel van het leven van een puber, dat moet wel aansluiten, zeker als de motivatie zo ver te zoeken is als bij hem. 

De tweede stap is aansluiting zoeken bij dat kleine stukje waar hij wel warm voor draait en dat proberen om te draaien naar iets positiefs. Dat was de enige manier waarmee ik een ingang kreeg bij de criminele jongens met wie ik werkte, die verder niets wilden of leuk vonden. Daarvoor zou je zelfs het feit dat hij bij een jeugdbende zit, kunnen gebruiken. Wat maakt die jeugdbende interessant? Daar heeft hij waarschijnlijk aanzien, voelt hij zich stoer en zeuren ze niet aan zijn kop. Of daar kan hij wel meekomen in tegenstelling tot school. 

Sluit aan bij die ideeën en ingangen. Toon interesse in de bende en probeer uit te vinden welke winst hij eruit haalt. Daarna kun je uitzoeken of hij die gevoelens of winst ook uit andere – gewenste – dingen kan halen. Een cursus graffiti, rappen of stripverhalen tekenen, muziek (maken) of wat dan ook. Een hele zoektocht, maar daar kun je beginnen.

Je schrijft dat ook de computer zijn interesse heeft; dat is een mooi ding om bij aan te sluiten en in te voegen. Laat hem je vertellen welke spellen hij leuk vindt of welke sites. Verdiep je daar in zodat je een volgende keer mee kunt praten en kunt doorvragen. Speel met hem samen en probeer onder het spelen of computeren eens een ingang te vinden voor een gespreksonderwerp als vrienden, school of waarom hij zich terugtrekt. Vaak praten jongeren onder het spelen makkelijker dan direct in een gesprek. Door aan te sluiten bij hem, bij zijn niveau en zijn tempo heb je de meeste kans om hem uit zijn schulp te krijgen.

Reageer op artikel:
Passieloze puber
Sluiten