Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Pesten via de smartphone

antwoord

Digitaal pesten is een fenomeen waar steeds meer jonge kinderen mee te maken krijgen. De aanschaf van een smartphone uitstellen of deze afpakken, is niet de manier om dit pesten te voorkomen. Onze kinderen zullen met social media moeten leren omgaan. En wij als ouders en leerkrachten dus ook. Wanneer wij het onderwerp regelmatig bespreken met kinderen, kunnen we van elkaar leren hoe om te gaan met social media.

Het is niet verkeerd dat een meisje van 11 jaar al ervaring opdoet met Whatsapp. Het voordeel is dat je dochter nu nog op de basisschool zit en dat je haar vriendinnen goed kent. Ze komen regelmatig over de vloer en de kans is groot dat je ook de ouders van deze vriendinnen af en toe ziet en spreekt.

Op de middelbare school wordt dit alles anders. Je dochter komt in een nieuwe groep en krijgt nieuwe vriendinnen. Alles speelt zich meer op afstand af dan op de basisschool het geval was. In het begin ken je de nieuwe vriendinnen en hun ouders nog helemaal niet en dus ook hun waarden en normen wat betreft sociale omgang niet.

De bovenbouw van de basisschool is een mooi moment om je dochter te leren omgaan met de smartphone.

Hoe pak je dat aan?

 • Praat met je dochter over wat er wel leuk en minder leuk is aan Whatsapp. Geef haar het vertrouwen dat je haar telefoon niet af zult pakken, maar dat je met haar wil uitzoeken hoe ze kan omgaan met de minder leuke kanten van de smartphone.
 • Leg haar uit dat geschreven tekst soms heel anders gelezen kan worden dan bedoeld is. Vooral wanneer iets als een grapje bedoeld is. Wanneer je een grapje maakt, hoort daar een toon en een gezicht bij die op Whatsapp niet te zien zijn. Het grapje kan dus totaal verkeerd gelezen worden. Daarmee beginnen dan onbedoeld de problemen.
 • Natuurlijk kunnen we niet afraden om grapjes te maken via de telefoon. We kunnen wel afspraken maken over hoe je kind kan reageren wanneer ze iets leest waar ze zich niet fijn bij voelt.
 • Leer je dochter zo min mogelijk foto’s te verspreiden via social media, zoals Whatsapp, Snapchat, Twitter of Facebook. Foto’s, en zeker sexy foto’s plaatsen, is erg onverstandig. Ze kunnen namelijk worden gekopieerd of bewerkt en voor altijd worden bewaard.
 • Waarschuwende ouders worden niet altijd serieus genomen door hun kinderen. Op internet is voldoende informatie te vinden over social media. Het is verstandig om je hierin eens te verdiepen en je dochter via je computer een linkje te sturen naar een artikel over hoe om te gaan met social media. Wanneer je als ouder zelf ook gebruik maakt van social media en er veel van weet, dan word je door je kinderen ook serieus genomen.

Tip: Lees op de site van J/M het artikel ‘Cyberpesten: voor altijd een loser’of de aflevering ‘Pesten op internet’ van het Jeugdjournaal.

Wat kunnen de meiden met elkaar afspreken?

 • Wanneer je boos of verdrietig bent door een berichtje, reageer dan nooit via Whatsapp. Bel elkaar in zo’n geval op, om te horen hoe iets bedoeld was of praat er later met elkaar over.
 • Whatsapp is om afspraakjes te maken, om te lachen, te vertellen en te kletsen. Het is niet geschikt om ruzies uit te praten of om over anderen te praten.
 • Wanneer iemand zich niet aan de afspraken houdt, verlaat je even de groep door je telefoon weg te leggen. Probeer niet in de verleiding te komen om elkaar te corrigeren via een berichtje, want dan houd jij je ook niet aan de afspraken.
 • Ontstaan er toch ruzietjes in de meidengroep – iets wat natuurlijk weleens voorkomt – probeer dit dan face-to-face op te lossen.
 • Iemand ‘blocken’ kan erg kwetsend overkomen. Zeker wanneer niet helemaal duidelijk is wat er fout ging tijdens het whatsapp-contact. Block pas iemand uit je vriendengroep wanneer hij of zij zich alsmaar niet aan de afspraken houdt en dat ook duidelijk niet van plan is.
 • Pas op met afkortingen die je even snel typt, zoals BFF (Best Friends Forever). Het ene meisje hecht hieraan meer waarde dan het andere. Praat ook op school met elkaar over het whatsapp-gebruik: ‘Wat bedoelde je nu eigenlijk met die opmerking…?’
 • Voeg nooit vrienden toe die je niet kent en nooit in het echt hebt gezien. Mensen kunnen zich voordoen als een leuke vriend(in) maar in werkelijkheid slechte bedoelingen hebben.

Gesprekken over digitaal pesten zouden ook regelmatig in de klas moeten plaatsvinden. Ik raad je aan om de leerkracht van je dochter in te lichten over deze meidengroep en hun social-mediagebruik. Wanneer er via dit medium pestproblemen ontstaan, dan houden deze namelijk niet op bij de schoolpoort! Ze zullen ook hun invloed hebben op de sfeer in de groep. Reden genoeg voor leerkrachten om in hun bovenbouwgroep voldoende aandacht te besteden aan het gebruik van social media. Voorkomen is beter dan genezen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Pesten via de smartphone
Sluiten