Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Pesten

antwoord

Je bent terecht trots op je zoon! Het lijkt erop dat na het gesprek in de klas jullie kind ervoor gekozen heeft alsnog voor de gepeste jongen op te komen. Hij nodigt de jongen zelfs bij hem thuis uit en riskeert daarmee afwijzing van zijn vrienden. Hij heeft er dus veel voorover en neemt het risico op afwijzing voor lief. Wat een moedige sterke jongen!

Wat jammer dat de vriend die aan de deur kwam, niet binnen wilde komen. Het lijkt er inderdaad op dat je zoon het even moeilijk gaat krijgen met zijn keuze. Vergeet echter niet dat hij de juiste keuze heeft gemaakt! Hij is van de hele vriendengroep de moedigste! Ik raad je aan om hem dat regelmatig te zeggen en hem daar dus complimenten voor te geven.

Deze beslissing levert hem echter nu wel problemen op met zijn oude vriendenclubje. Dat is voor hem moeilijk maar daar kunnen jullie hem als ouders bij helpen:

  • Vertel je zoon dat je hebt gemerkt dat hij heeft besloten om de gepeste jongen te gaan helpen en dat je daarom heel trots op hem bent. Geef hem duidelijk het gevoel dat hij de juiste beslissing heeft genomen en dat je daar heel sterk en moedig voor moet zijn.
  • Vertel hem ook dat je het idee hebt dat zijn oude vrienden het er moeilijk mee hebben en dat ze hem nog niet durven steunen.
  • Geef je zoon het vertrouwen dat het goed gaat komen. Zijn vrienden zullen uiteindelijk beseffen dat ze hem niet kunnen afwijzen omdat hij een gepeste jongen helpt. Het heeft waarschijnlijk wel tijd nodig. Het zal echt even moeilijk voor hem zijn.
  • Moedig je zoon aan om vol te houden. Uiteindelijk zullen zijn vrienden bijdraaien. Het kan best zijn dat dit pas volgend schooljaar gebeurt. Het schooljaar is echter niet meer zo heel lang en jouw zoon zal een beter gevoel over zichzelf overhouden wanneer hij nu volhoudt: opkomen voor een jongen die het moeilijk heeft gehad! Zeker wanneer zijn ouders hem op het hart drukken dat hij trots mag zijn op deze beslissing omdat ze zien hoe moeilijk dit is voor hem. Je schrijft dat volgend schooljaar de groep uiteen valt omdat ze een nieuwe start gaan maken op de middelbare school.
  • Je maakt je zorgen omdat je zoon smeekt bij zijn oude vrienden. Dat begrijp ik. Het is onderdanig gedrag en het voelt voor jullie als ouders niet goed. Je kunt je zoon helpen met wat hij tegen zijn oude vrienden kan zeggen. Hij kan zijn vrienden uitleggen dat hij ervoor heeft gekozen om de gepeste jongen uit te nodigen bij hem thuis. Dat hij een hekel heeft aan pesten, dat hij wil helpen en dat dat alleen maar kan op zijn manier. Hij moet uitspreken dat hij zijn vrienden niet kwijt wil maar dat hij ook deze jongen wil helpen. Vertel je zoon dat hij dit heel beslist moet uitspreken. De vrienden hebben een keuze: of ze willen niks meer met hem te maken hebben of ze laten jouw zoon iemand helpen. Wanneer hij deze jongen niet mag helpen dan wil hij even rust. Wanneer zijn vrienden vinden dat hij mag helpen dan kunnen ze kiezen om hem met rust te laten of hem te steunen.
  • Ik raad je aan om hierover eens een serieus gesprek met jouw zoon te voeren. Bied aan om hem te steunen in dit gesprek met zijn vrienden wanneer hij dit prettig vindt. Laat vooral merken hoe trots je bent op hem. Hij is een moedige jongen.
  • Vergeet tot slot niet dat jouw zoon het beste geholpen is wanneer hij dit probleem zelf oplost. Hij is hier oud en sterk genoeg voor. Blijf dus op de achtergrond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Pesten
Sluiten