Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Pikken uit portemonnee

antwoord

Ik kan me voorstellen dat jullie hier erg van zijn geschrokken. 
Twee dingen zijn van belang om te bedenken:

  1. Wat kan erachter dit gedrag zitten?
  2. Hoe voorkom je het in het vervolg?
  • Wellicht is de zakgeldregeling en het (gewenste) uitgavepatroon van jullie zoon niet meer adequaat en wringt daar de schoen. Heeft hij meer nodig in de week om uit te geven? Waaraan? Wat mist hij? Kijk eventueel of je hierin iets moet en wil aanpassen voor de toekomst. Op www.nibud.nl kun je meer lezen over zakgeld.
  • Door over bovenstaande onderwerpen in alle rust en openheid te praten – nu eens los van de gesprekken over eventuele consequenties en straf – kom je hopelijk meer te weten. Het helpt dan waarschijnlijk het beste om het gesprek aan te gaan zonder te oordelen, zonder je teleurstelling te veel te laten blijken en vooral vanuit het idee om je zoon te helpen.
  • Ook is het belangrijk om consequenties te stellen aan dit soort gedrag. Een kind moet leren dat geld wegnemen van een ander niet kan en niet getolereerd wordt. De manier waarop jullie dat gedaan hebben (samen, in alle rust, zonder boos te worden en met een duidelijke consequentie) is heel goed. Je kunt je zoon ook zelf laten meedenken over een gepaste maatregel. Kies altijd voor een iets dat past bij wat er gebeurd is: inhouden van zakgeld kan, maar het gepikte geld terugbetalen met bijvoorbeeld klusjes is ook een idee. 

Houd goed in de gaten of het hem lukt om het niet meer te doen. Dat is belangrijk. Lukt het hem niet of krijg je de achtergrond niet helder, dan is er wellicht meer hulp nodig. Maar daar hoef je nu niet direct bang voor te zijn. 
Ook een leuke tip: doe voor het geval het nogmaals voorkomt in jullie portemonnee een klein briefje met de tekst: ‘Lieve Jip, het lukt je vast en zeker om niet nog een keer iets te pakken, liefs mama.’ Let er verder op dat je hem vanaf nu niet te veel wantrouwt en heb het er niet steeds over. Dat kan averechts werken en de sfeer verpesten. Geef aan dat jullie erop vertrouwen dat het niet weer gebeurt. Dát kan hem helpen!

Reageer op artikel:
Pikken uit portemonnee
Sluiten