Pistache-gemberbiscotti + Witte chocoladekoekjes met cranberry’s


Pistache-gemberbiscotti (25 stuks)

  • 80 gr boter 
  • 110 gr fijne kristalsuiker 
  • 2 losgeklopte eieren 
  • 1 eetl cognac 
  • geraspte schil van 1 ½ sinaasappelschil 
  • 150 gr bloem, plus extra om te bestuiven 
  • ½ theel gemberpoeder 
  • ¼ theel zout 
  • 80 gr gedopte pistachenoten 
  • 60 gr stemgember op siroop, uitgelekt en grof gehakt

Bereiding

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier 
  2. Klop met een elektrische handmixer de boter en de suiker tot een bleek, luchtig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en klop tussendoor steeds goed. Roer de cognac en sinaasappelrasp door de boter-eimassa , gevolg door bloem, gemberpoeder en zout. Spatel de pistachenootjes en stukjes gember door het deeg. 
  3. Bestuif de beklede bakplaat met bloem en schep het deeg erop. Laat het circa 30 min in de koelkast opstijven. Verhit de oven tot 170 graden. 
  4. Haal het deeg uit de koelkast en vorm er met bloem bestoven handen een 25 cm lange rol van (hoeft niet volmaakt te zijn). Bak de rol 20 min in de oven, haal hem eruit en laat hem koud worden. Het deeg is nu slechts voor een deel gebakken en nog zacht van binnen. Verlaag de oventemperatuur naar 130 graden. 
  5. Snijd de koude deelgrol met een kartelmes in 1 cm dikke plakken. Leg ze plat neer op de bakplaat en zet ze nu 40 min in de warme oven tot ze knapperig zijn. Laat ze op een rooster koud worden en bewaar ze in een goed gesloten trommel.

Witte chocoladekoekjes met cranberry’s (25-30 stuks)

  • 90 gr bloem 
  • ¼ theel zout 
  • ½ theel bakpoeder 
  • ½ theel zuiveringszout 
  • 100 gr boter op kamertemperatuur 
  • 1 theel vanille-essence 
  • 110 gr bruine basterdsuiker 
  • 25 gr fijne kristalsuiker 
  • 1 losgeklopt ei 
  • 80 gr havervlokken 
  • 60 gr witte chocolade, ter grootte van chocolate chips 
  • 75 gr gedroogde cranberry’s of blauwe bessen

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 170 graden. Zeef in een kom de bloem met zout, bakpoeder en zuiveringszout en zet opzij. 
  2. Doe de boter met de vanille en beide soorten suiker in een mengkom en klop met een houten lepel tot het een bleek en romig mengsel is. Voeg een scheut ei toe en roer tot het is opgenomen; doe er op dezelfde manier de rest van het ei bij. Roer nu het bloemmengsel erdoor met de havervlokken, chocolade en cranberry’s/blauwe bessen. Roer nu niet meer. 
  3. Koek het deeg iets voor je de koekjes vormt. Schep met een lepel een beetje deeg uit de kom en rol het tussen de handen tot een bal; het formaat ligt tussen een olijf en een walnoot. Leg de balletjes op de met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets platter. Houd tussen de koekjes 6-7 cm ruimte. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes circa 10 min tot ze mooi bruin zijn. Haal ze eruit en laat ze op de bakplaat koud worden.
Reageer op artikel:
Pistache-gemberbiscotti + Witte chocoladekoekjes met cranberry’s
Sluiten