Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018

Plotselinge onzekerheid

antwoord

Zo’n plotselinge verandering in gedrag van je kind kan je behoorlijk bezighouden. Waar komt het ineens vandaan en – belangrijker nog – hoe zorg je er weer voor dat het verdwijnt?
Een omslag als deze kan allerlei oorzaken hebben en soms is het moeilijk om die op het moment zelf te ontdekken. Vaker kom je er na afloop achter wat erachter heeft gezeten. Soms betekent het: 

  • een voorbode van ziek worden
  • gewoon heel moe zijn of een hoofd vol spannende dingen hebben, hetgeen zorgt voor een dipje
  • een aankondiging van een sprong in de ontwikkeling
  • dat er iets is gebeurd in de klas met een ander kind of een nare ervaring. Dat hoeft niks groots te zijn, maar het kan soms voor een dip zorgen
  • dat het even allemaal te veel is in het leventje van je kind en dat heeft z’n weerslag op schoolwerk of hoe een kind zich voelt

Nu kun je tot in het oneindige op zoek gaan naar een oorzaak, maar de vraag is of je daar nu je energie in moet stoppen. Soms horen deze periodes erbij en vaak gaan ze na een paar weken ook weer over. 

Wat ik wel belangrijk vind, is om het in de gaten te houden; zowel jullie als de juf, maar er ook niet te veel aandacht aan te besteden. Laat hem weten dat alle kinderen wel eens zo’n dipje hebben, dat dat oké is en meestal ook weer overgaat. Maak het niet te groot en doe wat jullie al doen, want dat klinkt prima. Ga bijvoorbeeld níet extra oefenen en haal de druk van schoolwerkjes – in overleg met juf – er even helemaal af. Wellicht gaat het binnenkort vanzelf weer beter. Blijft het te lang duren, dan is het wel aan te raden eens uit te zoeken wat erachter zit en hoe je/hij ermee kan omgaan. Dat zou kunnen met een kindertherapeut of psycholoog. In een aantal gesprekken of sessies kan er al veel veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Plotselinge onzekerheid
Sluiten