Redactie
Redactie Gamen 21 jun 2018

Pokémon gek

antwoord

Kinderen kunnen soms fases hebben waarin ze helemaal gefocust zijn op één ding. Vooral als ook andere kinderen uit de klas er veel mee bezig zijn. Op zich helemaal niet erg – en je kunt er natuurlijk even in mee gaan – maar het is goed om je kind te helpen er niet in door te slaan. Vooral als de rage voorbij is en het kind erin blijft hangen. 

Een paar ideeën hoe je hiermee kunt omgaan: 

  • Maak er niet een te groot ding van. Het kan zijn dat hoe meer jij je erover opwindt, zorgen maakt of erover begint tegen hem, hoe meer je kind er onbewust mee bezig blijft. 
  • Bekijk het eens nuchter of vraag het een ander: komt het echt over als ‘te veel’, of is dat iets wat jij als moeder zo ziet? Check een keer op school of hij het daar wel kan loslaten, dat kan je geruststellen. Natuurlijk moet een kind van 11 wel het onderscheid blijven zien tussen werkelijkheid en spel of fantasie. En moeten er ook afspraken te maken zijn om het wat in te perken. 
  • Leg op kindniveau uit dat je soms iets heel leuk kan vinden, maar dat je er niet de hele tijd mee bezig kunt zijn. Bespreek samen hoe jullie zijn liefde voor Pokémon de ruimte kunnen geven, maar ook kunnen zorgen dat hij andere dingen blijft doen en over andere dingen praat. 
  • Spreek bijvoorbeeld vaste momenten af waarop hij met jou of jullie mag praten of vertellen over Pokémon. Luister dan ook echt en toon interesse. Als de tijd om is toon je begrip en erken je dat het moeilijk is om te stoppen. Geef aan wanneer hij er weer over mag praten. 
  • Maak afspraken over momenten dat hij achter de computer mag. Dat hij achter die computer Pokémonspelletjes doet is prima, als het maar voor een vaste tijd is.
  • Je kunt ook best afspraken maken over de hoeveelheid zakgeld die hij uitgeeft aan plaatjes. Misschien wil hij ook voor iets anders sparen? Ook een idee is om plaatjes te ruilen via internet of op ruilbeurzen. Dan hoeft hij niet de hele tijd nieuwe pakjes te kopen. 
  • Zorg voor voldoende andere (niet Pokémon) bezigheden samen, bijvoorbeeld lekker naar buiten. 

Er komt meestal vanzelf weer een fase waarin hij zich in andere dingen gaat interesseren. Als hij verder goed functioneert, zou ik me niet al te veel zorgen maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Pokémon gek
Sluiten