Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Positie in gezin

antwoord

Jullie vier kinderen zijn allemaal behoorlijk verschillend en iedereen lijkt nog een beetje op zoek naar zijn plek, rol en maatje. Logisch, maar niet altijd even makkelijk voor iedereen. 

  • Jullie hebben de tweeling altijd bewust een eigen identiteit gegeven en hun eigen klas en dergelijke. Een goed idee, het lijkt er alleen nu op dat de kinderen het ook wel kunnen gebruiken om juist meer tot elkaar te komen. Zijn er raakvlakken? Hobby’s, sporten waar ze allebei dol op zijn? Zouden er activiteiten kunnen komen waar ze aan meedoen? Wellicht versterkt dat hun band. 
  • Tuurlijk zijn kinderen vrij om te kiezen met wie ze het meeste optrekken. Dat is niet voor iedereen altijd even leuk en ook niet altijd handig, maar je kunt en moet dat niet tegengaan. Wel kun je in gesprek blijven met iedereen over met elkaar omgaan en het al dan niet een beetje buiten de groep vallen van een kind. Verplaats je in ieders gevoel en probeer ze zich ook in elkaars positie te laten verplaatsen. Kijk samen waar een ieder bij betrokken kan worden. 
  • Plan regelmatig iets in met bijvoorbeeld de tweeling alleen. Maar ook juist met de twee oudsten. Het kan bovendien handig zijn om met alle kinderen regelmatig alleen of samen met een van de anderen op stap te gaan. 
  • Let erop dat je alle kinderen op hun eigen krachten aanspreekt en ze niet vergelijkt met elkaar. Benoem ook geregeld dat ieder zijn eigen sterke kanten heeft. Die mogen er zijn, al is het soms even lastig voor een ander. Die kan iets anders weer goed. Probeer voor elk kind te zoeken naar dingen waarin zijn passie en kracht liggen.
  • Los van dit alles hebben de kinderen het nodig dat jij heel duidelijke afspraken met ze maakt over samenspelen en met elkaar optrekken. Bespreek dit met z’n allen – en de komende tijd ook even per gelegenheid. Wat is de bedoeling, wie doet er mee, wat zijn de afspraken en wat als het niet lukt samen? Zo help je ze op weg en kun je ze ook aanspreken op de afspraken tijdens het spelen.
  • Heel goed om met Siem te kijken wat hem verder kan helpen om zekerder en rustiger te worden. Hij klinkt als een kind dat het nodig heeft dat je je goed in zijn gevoel, wens en onmacht verplaatst en samen kijkt hoe hij ermee om kan gaan. Dat moet samengaan met duidelijke afspraken en consequenties en een positieve benadering. Betrek hem bij het nadenken over afspraken en hoe hij dingen handig aan kan pakken. 
Reageer op artikel:
Positie in gezin
Sluiten