Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

Positieve en betrokken vader? Mentaal gezond kind!

Is jouw partner een positieve en betrokken vader voor zijn kinderen? Dat is maar goed ook! Uit onderzoek blijkt namelijk de vader in vergelijking tot de moeder het grootste aandeel heeft op het geluk van zijn kinderen. Happy dad, happy kid.

Dit Britse onderzoek werd onder leiding van Charles Opondo aan de universiteit van Oxford uitgevoerd. Meer dan 10.000 kinderen en ouders hebben meegedaan.

Minder kans op gedragsproblemen

Daaruit bleek dat kinderen van postieve en enthousiaste vaders minder kans hebben op het ontwikkelen van gedragsproblemen rond de leeftijd van 9 tot 11 jaar. Vaders die over het algemeen enthousiast en positief zijn, blijken deze karaktereigenschappen ook aan hun kinderen mee te geven.

Vaders hebben meeste invloed

De onderzoekers concludeerden dat de betrokkenheid van ouders een zeer grote invloed op het latere gedrag van het kind heeft. “Het zijn de psychologische en emotionele aspecten van de ouderlijke betrokkenheid die het latere gedrag van het kind beïnvloeden”, aldus onderzoeker Matthew Lorber. Dit ligt misschien wel een beetje voor de hand, máár wat wel een opvallende uitkomst was: het gedrag van vaders heeft de meeste invloed op het kind. Vaders die op een positieve manier nauw bij de opvoeding van hun kinderen betrokken zijn, hebben een zeer grote kans op een gelukkig kind dat later minder gedragsproblemen zal hebben.

Betrouwbaar en betrokken

Maar wat is er dan precies zó belangrijk in de rol van vaders? Volgens Lorber bleken er twee factoren rondom vaderschap van belang te zijn: betrouwbaarheid en emotionele betrokkenheid.  “De twee belangrijkste factoren die later een betere toekomst voorspellen, zijn een vader die als ouder te vertrouwen is en een vader die warme emotionele feedback geeft als dat nodig is”, vertelt Lorber. “Daarbij is het wel opvallend dat de hoeveelheid tijd die een vader met zijn kind doorbrengt, geen invloed heeft op het gedrag van het kind op latere leeftijd.”

Bron: US News

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Positieve en betrokken vader? Mentaal gezond kind!
Sluiten