Redactie
Redactie Seksuele voorlichting 19 jun 2018

“Praat zo vroeg mogelijk met je kind over seks”

Waar begint een goede seksuele opvoeding? Volgens seksuoloog Goedele Liekens begint deze opvoeding door al vroeg op een open en luchtige manier met je kind over seksualiteit te praten.

Maar veel ouders vinden het volgens haar juist lastig om met hun kinderen over seks te praten, vertelt ze in een interview met Het Parool. Deze maand komt daarom dan ook haar nieuwe boek Help, mijn kind denkt aan seks! uit, om ouders op weg te helpen.

Een veilige omgeving

“Wanneer moeten we hèt gesprek aangaan met ons kind?” is de meest gestelde vraag volgens Goedele. Maar aan deze vraag hangt een groot misverstand vertelt Liekens aan het Parool. “Het is helaas een hardnekkig misverstand dat de seksuele opvoeding om één gesprek draait. Ouders denken vaak: ik begin er wel over zodra mijn kind met vragen komt.” Maar het is volgens Goedele juist beter om vanaf het begin een veilige omgeving te creëren binnen het gezin, waardoor die vragen vanzelf kunnen komen. “Voor een kind is het belangrijk te weten dat ze hun ouders alles kunnen vragen.”

Luchtige gesprekjes

Volgens Liekens kan je niet vroeg genoeg met deze gesprekken beginnen. Volgens haar zijn media, films, series en tv-programma’s een goede aanleiding om over seksualiteit te beginnen. Ze geeft in het interview het voorbeeld van Bob de Bouwer. “Als je kleuter naar Bob de Bouwer kijkt, kun je vragen of je denkt dat Bob verliefd is op Wendy. Of, als je dat belangrijk vindt, of je kind denkt dat Bob ook verliefd kan worden op een jongen.” Volgens de seksuologe zijn dat soort leuke, luchtige gesprekjes over seksualiteit heel belangrijk.

In gesprek met tieners

Allemaal leuk en aardig, maar hoe ga je zulke luchtige gesprekjes met tieners aan? Uit eigen ervaring vertelt ze: “Ik heb twee dochters van achttien en zeventien jaar en ook ik vind het weleens moeilijk. Als je het lastig vindt, kies je een moment uit waarbij je elkaar niet recht in de ogen hoeft te kijken; tijdens het inruimen van de vaat, in de auto of op de bank tijdens het kijken naar een film.”

Daarnaast benadrukt ze dat ook deze gesprekken met tieners allesbehalve een kruisverhoor moeten zijn. “Hoe opener je over seks bent, hoe later ze eraan beginnen en hoe minder risico ze lopen tot grensoverschrijdend gedrag,” vertelt ze aan het Parool. Lees ook ons artikel: 'Praten over seks, zo doe je dat'.  

Bron: Het Parool

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
“Praat zo vroeg mogelijk met je kind over seks”
Sluiten