redactie
redactie Menstruatie 19 jun 2018

Praten over ongesteld worden

antwoord

Ik hoop dat het nog niet zo is, dan kun je het nog met haar bespreken voordat het zover is. De helft van alle 12-jarige meisjes is al voor het eerst ongesteld geworden. De meesten worden tussen hun 11e en 14e ongesteld. 

Als ouders weten we niet altijd hoe we gesprekken over onderwerpen als ongesteld worden, seksuele voorlichting, drugs en drank en dergelijke moeten aangaan met onze kinderen. Jammer, want het is heel belangrijk en goed dat je deze gesprekken voert voordat je kind ermee te maken krijgt.

Het kan tenslotte behoorlijk overweldigend zijn voor een kind als ze niet weet wat haar te wachten staat en opeens ongesteld wordt. Als ze jou er niet over gehoord heeft, kan ze denken dat het gek is om erover te praten en wordt het moeilijker om erover te beginnen. En als er wat bloed op haar matras of in haar onderbroek komt, kan ze zich daar behoorlijk vervelend over voelen als het voor haar gevoel niet echt bespreekbaar is. Maar ook kan ze denken dat de buikpijn en het bloed iets ernstigs betekenen. 

Wat kan je nu doen?
Ga heel snel het gesprek aan! En voor andere ouders: bespreek het in ieder geval rond het 9e jaar, ver voor het kan gaan gebeuren!

  • Waarschijnlijk weet ze er inmiddels wel al iets van, maar het is fijn voor haar als je voor het zover is, echt goed aan haar uitlegt wat ongesteld worden betekent: wat gebeurt er in je lichaam, hoe gaat het in zijn werk (hoe vaak, wat kun je ervan merken, hoe lang ongeveer). Maar vertel ook dat ze vanaf dat moment geslachtsrijp is en dus moet oppassen met bijvoorbeeld vrijen. Wellicht weet ze er al van alles van door voorlichting op school, vriendinnen of omdat ze het zelf opgezocht heeft, maar misschien wel niet. Hoe dan ook is het goed als je haar vraagt wat ze er al van weet en of ze er vragen over heeft. 
  • Kijk eventueel zelf even op internet hoe het ook alweer precies zit voor je het gesprek begint.
  • Bespreek ook hoe de hygiëne en lichamelijke verzorging gaat als ze ongesteld is. Hoe verzorg je jezelf, welke verschillende manieren zijn daarvoor (tampons, maandverband). 
  • Ook heel praktisch: waar en hoe gooi je maandverband en tampons weg, kopen jullie het voor haar of koopt ze het zelf. 
  • Leg ook uit wat er bij ongesteld zijn kan horen: schommelende emoties, buikpijn, et cetera, maar maak het niet te groot. Je kunt er gewoon mee gymmen (!) en niet iedereen heeft er klachten van. Hou het wel in de gaten, want sommige meiden kunnen natuurlijk echt last hebben!
  • Ik zou haar ook laten weten dat je het fijn vindt te horen als ze voor het eerst ongesteld is geworden. Hoe opener je er met elkaar over praat, hoe meer een meisje weet dat het er gewoon bij hoort en iets is wat bespreekbaar is in huis als ze dat wil of er vragen over heeft. 
  • Sommige mensen maken van ‘voor het eerst ongesteld worden’ een hele ‘happening’ met aandacht ervoor en taart of wat ook. De meeste meiden vinden dit behoorlijk gênant is mijn ervaring, maar je kunt het met haar overleggen. In sommige gezinnen is het een soort traditie. 

Ongesteld worden is best een ding voor veel meiden. Let dus op dat er geen flauwe grapjes over gemaakt worden en dat je het niet met iedereen deelt als ze dat niet fijn vindt. 

Heel vroeg ongesteld worden is voor meiden meestal niet zo leuk, maar juist de laatste zijn van de meiden in de klas is ook weer minder. Hou het een beetje in de gaten, verplaats je in haar gevoel en praat er eens met haar over. 

Reageer op artikel:
Praten over ongesteld worden
Sluiten