Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Praten over seks: “Ouders doen te krampachtig”

Ouders die met hun kinderen praten over seks? Dat vinden ze maar moeilijk én ongemakkelijk, constateren vader en psychiater Bram Bakker en moeder en opvoedkundige Marina van der Wal in hun boek Vrij(be)wijs.

Deze conclusie trekken de twee na een enquête onder 900 mensen en uit eigen bevindingen tijdens lezingen op scholen en in theaters.

Internet of biologieles

De meeste ouders leren hun kinderen nog wel hoe belangrijk veilig vrijen is, maar makkelijk vinden ze dit niet. Ouders doen tegenwoordig krampachtig over praten over seks met hun kinderen, zeggen Bakker en Van der Wal. “Dat blijkt als we informeren wanneer, hoe en op welke toon ze dat doen. Dan klappen veel volwassenen dicht. Een deel mijdt het ongemak en gaat ervan uit dat hun zoon of dochter 'het' wel leert via internet of de biologieles”, vertelt Van der Wal. 

Praten over seks tijdens puberteit? Beetje laat

Vaders en moeders in Nederland beginnen ook vrij laat over de bloemetjes en de bijtjes te praten met hun kinderen, vinden de deskundigen. “Begin de onvermijdelijke gesprekken over seks vooral niet als de puberteit ontluikt. Te laat ben je dan niet, maar wel láát”, zegt Bakker.

Want, leggen de twee uit, seksuele opvoeding begint voor een kind al van kleins af aan. Want hoe gaan ouders met elkaar om? Knuffelen ze elkaar bijvoorbeeld in het bijzijn van hun kind? “Op die manier leg je de basis van seksuele opvoeding”, vertelt Van der Wal. “Het gaat om veel meer dan de bloemetjes en de bijtjes. Seks kan zo leuk zijn, er lopen niet alleen maar beren op de weg. Help kinderen dat te herkennen. Geef richting aan en ga van jongs af aan met ze in gesprek.''

'Wees niet naïef'

“Ik denk dat seks – vooral door de opkomst van internet – nog dieper is gezakt tot iets technisch en afstandelijks”, legt Van der Wal uit. Dat blijkt wel uit de vele gevallen van sexting die de laatste tijd in het nieuws komen. Een tiener stuurt een naaktfoto in vertrouwen naar iemand toe, om zichzelf vervolgens online weer tegen te komen. Het kan pittig zijn om hier met je kind over te praten, erkent de opvoedkundige. “Dat zijn lastige onderwerpen, maar ze maken wel deel uit van het leven van vandaag. Vind je het lastig om daarover te praten? Durf dat dan ook te erkennen. Maar kijk niet naïef de andere kant op.”

Bron: AD

Meer weten over praten over seks met je kind? Lees dan: 'Praten over seks? Zo doe je dat' en 'Praten over porno. Maar hóe dan?'.

Reageer op artikel:
Praten over seks: “Ouders doen te krampachtig”
Sluiten