Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018

Prentenboeken; heel veel prentenboeken!

Deze prentenboeken zijn stuk voor stuk echte aanraders! Niet alleen vanwege de stoere, grappige, ontroerende en leerzame verhalen, maar vooral ook door de prachtige illustraties. Eline Rottier van boekwijzer.com stelde dit lijstje samen, nadat haar kinderen al deze kinderboeken persoonlijk hadden goedgekeurd.

Kuikens op de dierderij van Lida Dijkstra & Alice Hoogstad

Iedereen moet met Hendrik Haan mee naar de kippenren; Paulientjes eieren zijn uit, hij is papa geworden! Maar o jee, ook Carolien, Fientje Kip en mama Jozefien hebben een nestje uitgebroed. Hendrik Haan wordt een beetje bleek. Hij heeft geen negen, geen zeventien, geen twintig, maar DERTIG kuikentjes gekregen. Ze lijken ook nog eens sprekend op elkaar en ontsnappen de hele tijd. Daar moet een oplossing voor gevonden worden en dat is precies wat gebeurt in dit vrolijke prenten-, vertel-, én telboek met werkelijk prachtige illustraties van Alice Hoogstad. Wil jij dit boek winnen voor je zoon of dochter? Ga dan naar de winactie!

Niets gebeurd van Mark Janssen

Saar vond het maar een saaie dag en vraagt aan Niek of hij wél iets spannends heeft meegemaakt. 'Nee,' zegt Niek. 'Ik heb een paar dingetjes gedaan, maar écht spannend?' Een handstand, wat zwemmen, even zitten, van een glijbaan glijden… Nou, het is maar wat je niet spannend noemt als je bedenkt dat Niek die handstand deed op het hoofd van een tijger, zwom met een grote walvis en dat Saar van de slurf van een olifant gleed! Een ode aan de fantasie vol dromerige, kleurrijke, wonderschone illustraties. 

Het eiland van opa van Benji Davies

Wauw, wat een prachtig, liefdevol verhaal over de band tussen een jongetje en zijn opa is dit! Op een dag wil opa Sem iets laten zien op zolder. Hij trekt een laken van de muur en via een grote stalen deur belanden ze aan het dek van een enorm schip. Samen varen ze naar een eiland vol geweldige plekken. Het is er zo mooi dat opa wil blijven… Na De kleine walvis (Prentenboek van het jaar in 2017 en ook echt een aanrader) komt Benji Davis opnieuw met een ontroerend, troostrijk, o zo mooi geillustreerd verhaal over afscheindnemen. 

Olivier en Vlek

Olivier is naar de stad verhuisd, nog niet zo lang geleden. Hij mist de groene velden, de ruimte, de rust en het állermeest mist hij zijn vrienden. Dan vindt hij op een regenachtige dag een kletsnat bolletje hond: Vlek. Het is alsof ze altijd al vriendjes zijn. Door Vlek voelt Olivier zich weer gelukkig, maar waarom is Vlek 's avonds zo verdrietig? Olivier snapt dat hij op zoek moet naar het echte baasje van Vlek. Gelukkig raakt hij zijn vriendje daardoor niet kwijt, maar krijgt hij er een nieuw vriendinnetje bij! Een must have voor als je gaat verhuizen! 

Eén monster te veel' van Annemarie van Haeringen

Dora, de stokoude buurvrouw van geitje Sneeuwwitje is voor alles bang en het bangst voor het zwart onder haar bed. Ze denkt altijd dat daar een monster ligt. Sneeuwwitje heeft een idee: 'Je legt een monster onder je bed zodat je zeker weer dat er een ligt. En dan past het zwart er niet meer bij.' Ze breit er meteen een voor Dora, toevallig is ze daar heel goed in. Maar er is een probleempje, het monster is óók bang voor het zwart en wil veel liever bij Dora in bed. Sneeuwwitje blijft maar monsters breien en het bed van Dora raakt voller en voller met bangeriken. Hoe moet dat nu? 

GRRRRR! van Rob Biddulph

Jaarlijks houdt het woud een wedstrijd voor beren. Wie gaan het dit jaar proberen? Grizzlybeer Freddy is al jaren Beer van het Jaar. Hij kan goed vissen, hoelahoepen, mensen aan het schrikken maken, maar bovenal kan hij heel erg goed GRRRRRommen. Dit jaar meldt opeens Boris zich aan. Hij wil heel graag winnen. Opeens wordt Freddy op de dag van de wedstijd zonder stemgeluid wakker, heeft Freddy wel helemaal eerlijk gespeeld? Een grappig, fijn rijmend erhaal met een mooie boodschap over vriendschap en eerlijkheid. 

Piraten in de straat van Jonny Duddle

In het dorpje Suf-aan-Zee ligt is het supersaai, tót er een piratenfamilie aanmeerd. Sanne is meteen dol op het piratenzoontje Sammie, maar volgens de meeste mensen past een piraat helemaal niet in hun keurige dorp. Ze roddelen wat af! Als de boot gerepareerd is en de piraten vertrekken is Sanne heel verdrietig. En al die anderen? Die ontdekken dat de piraten lang niet zo slecht waren als ze dachten! Een stoer, grappig, heerlijk rijmend verhaal met een mooie les over vooroordelen. 

De vader van Kikker van Rindert Kromhout & Max Veltjuijs

'Mijn vader is tekenaar.' Al toen hij klein was, maakte hij de ene tekening na de andere, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. En toen mijn vader groot was, tekende hij nog steeds. Een koning, een krokodil en een olifant. En zomaar op een dag, ineens… een kikker!' Dit boek is een must have voor Kikker-fans (voor bijna iedereen dus). Rindert Kromhout verpakte een fctieve biografie over Max Velthuijs en de ontstaansgeschiedenis van Kikker in een fijn prentenboek vol ongepubliceerde tekeningen. 

 

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl. Voor persoonlijke kinderboekentips kun je haar hier mailen! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Prentenboeken; heel veel prentenboeken!
Sluiten