Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 14 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit maakt je kind lichamelijk en mentaal door in de prepuberteit

Vanaf een jaar of negen, als je kind nog net geen tiener is, kan hij (zij) de prepuberteit ingaan. Je merkt dit aan je kind: hij bereidt zich mentaal en soms ook wel al fysiek voor op de puberteit. Hierdoor kan je kind ander gedrag gaan vertonen, er gaat namelijk heel wat om in dat koppie van je net geen tiener.

Weet je nog hoe je je voelde toen je zwanger was en de hormonen door je lijf gierden? Dat ervaart je kind nu ook: de hormonen in zijn lichaam veranderen zijn gedachtes en uiterlijk. Dat kan best lastig zijn voor je kind. Hij maakt veel ontwikkelingen door.

Prepuberteit

Dit is wat er gebeurt in de prepuberteit…

1. Een groeispurt

Je kind maakt een enorme groeispurt door en schiet de lengte in. Maar ook andere uiterlijke veranderingen vinden misschien al plaats, zo beginnen haren te groeien op plekken waarvan ze dat misschien (nog) niet verwachten en krijgen ze volwassenere vormen.

2. Vol hormonen

Die veranderingen in de prepuberteit komen door hormonen in het lichaam van je kind. Hierdoor kan hij erg in zichzelf gekeerd zijn, veel bezig zijn in z’n hoofd en regelmatig stemmingswisselingen hebben. Ook zijn kids in de prepuberteit gevoelig voor opmerkingen, prikkels en afleidingen.

3. Zelfstandigheid

Je zal zien dat je kind steeds meer behoefte krijgt aan zelfstandigheid en privacy. Zo mag je misschien niet meer binnenkomen met douchen, is plassen met de wc-deur open een no go en wil je kind steeds meer zelf gaan doen. Ook vormt hij een eigen mening over bepaalde onderwerpen.

4. Eigen stijl

Vrienden en vriendinnen zijn in deze fase van het leven van je kind heel erg belangrijk en ook de manier van overkomen. Het kan dus zo zijn dat je kind al zijn kleding niet meer aan wil, maar een andere stijl aanneemt. Het spiegelen en ‘erbij willen horen’ begint.

5. Afzetten

In de prepuberteit wil je kind precies dat doen wat jij niet wilt. Praat daarover met elkaar en maak afspraken in overleg, afspraken waar iedereen mee instemt. Ook consequenties van het niet nakomen van de afspraken kan je samen met je kind bepalen, zo voelt hij zich gehoord en zal hij zich sneller aan de afspraak houden dan waar die hem opgelegd worden. Duidelijke grenzen zijn wel extra belangrijk in deze fase.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Zelfvertrouwen vergroten

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.