Prik en vakantie

antwoord

Met 9 jaar worden alle kinderen opgeroepen om de zogenaamde 9 jaarsprik te halen. Met deze prik word je gevaccineerd tegen difterie, tetanus en polio (DTP-prik) en tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR-prik). In elke arm wordt een prik gegeven.

Beide prikken zijn zogenaamde herhalingsprikken: op baby- en peuterleeftijd heeft je dochter die prik al een of meerdere keren gehad en de prik op 9-jarige leeftijd zorgt ervoor dat ze voor de meeste van deze ziektes haar hele leven is beschermd. Voor tetanus geldt dit niet: Hier is ze in ieder geval tot aan haar 18e jaar voor beschermd.

Van de DTP prik kun je dezelfde en/of volgende dag een pijnlijke, rode arm hebben en ook bestaat de kans dat je koorts ontwikkelt of hangerig wordt. Het ziek zijn is binnen 48 uur verdwenen.
Van de BMR prik kun je ook dezelfde en/of volgende dag een pijnlijke arm krijgen en het toedienen van de prik geeft een branderig gevoel maar de reactie op het vaccin zelf is vaak pas een week later. Er kan dan sprake zijn van koorts en lichte huiduitslag wat ook maar 1-2 dagen duurt.
Bij koorts of algemene malaise mag je dochter dan ook een paracetamol en zal ze zich snel beter voelen. Dus geen reden om de prik op een ander tijdstip te plannen in verband met de vakantie. Zorg er wel voor dat je paracetamol meeneemt!

Reageer op artikel:
Prik en vakantie
Sluiten