redactie
redactie Gezondheid juni 19, 2018

Problemen met naar bed brengen

antwoord

Het is duidelijk dat het bedritueel op dit moment niet goed werkt. Nu kunnen we proberen te analyseren wat er allemaal misgaat of niet werkt, maar ik kijk meestal naar wat er wél werkt en goed gaat. Daar probeer ik handvatten uit te halen voor de momenten waarop het minder loopt. 
Door daarnaast samen met de jongens op een speelse manier te bedenken hoe het beter en leuker kan, haal je het vaak uit de negatieve spiraal waar jullie nu in zitten. 

Bedenk eens voor jezelf – of hou het de komende week in de gaten en noteer het – hoe het precies verloopt als het een avond (of delen ervan) wel goed gaat. Hoe zag dat er de laatste keer uit toen het lukte? Wat was er toen anders dan op de avonden dat het niet lukte? Wat kun je daar voortaan van gebruiken?

Wat wellicht kan helpen: 

  • Bereid het beneden al goed voor en hou het positief (ga er in je aansporing van uit dat het goed gaat in plaats van andersom…)
  • Doe boven eerst even iets gezamenlijks voor je iets van ze vraagt
  • Bewaar zelf je rust en communiceer duidelijk en kort 
  • Benoem elk gewenst gedrag en prijs dat 
  • Maak er iets leuks en spannends van (‘dat lukt jullie nooit binnen de tijd op het eierwekkertje…’)
  • Allemaal in één kamer omkleden
  • Lukt het? Beloof dan een extra boekje voorlezen in plaats van straffen

Ook kun je samen met de jongens bedenken hoe jullie het naar bed gaan goed en leuker kunnen laten verlopen – zonder dat jij boos hoeft te worden. Wat hebben zij daarvoor nodig? Hoe zien zij het naar bed brengen graag? Zeker de oudste kan hier prima over meedenken. 

Op deze manier geef je je kind(eren) wat controle en inbreng, en omdat je het samen bedenkt willen ze eerder meewerken. Als de kinderen oplossingen bedenken die niet haalbaar zijn, probeer dan te zoeken naar iets wat wél kan. Maak ‘dit proces’ tot iets leuks, iets wat jullie samen voor elkaar gaan krijgen. Stel eventueel iets leuks in het vooruitzicht, wanneer het iedereen lukt om een paar dagen gezellig naar bed te gaan.

Je kunt er ook over nadenken om het naar bed brengen (tijdelijk) anders in te delen. 
Bijvoorbeeld: 

  • eerst de jongste twee naar bed brengen en de oudste nog even beneden tv laten kijken 
  • allemaal net na elkaar; dan krijgt elk kind even één op één aandacht en dat maakt het vaak rustiger. 

Het zou kunnen zijn dat het negatieve gedrag bij het naar bed brengen een schreeuw om aandacht is, waarbij de twee oudsten elkaar ook nog eens versterken. Als je het een tijdje anders doet, is de negatieve spiraal waarschijnlijk snel doorbroken. 

Reageer op artikel:
Problemen met naar bed brengen
Sluiten