Gezondheid 21 jun 2018 redactie

Problemen met schrijven

antwoord

Je maakt je zorgen over je zoon vanwege zijn slechte handschrift. Je vertelt ook dat hij met links en rechts schrijft, soms aan de verkeerde kant van de bladzijde begint en niet op de lijn kan blijven. Ik denk daarom dat je zorgen terecht zijn en dat je op zoek moet gaan naar professionele hulp voor je kind. 

De motorische ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden met de cognitieve en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Een kind dat een motorische achterstand heeft, laat in veel gevallen ook moeilijkheden zien in het leerproces op school. Zo zouden de problemen met spelling, die jouw zoon ervaart, verbonden kunnen zijn met een achterstand in de (fijn)motorische ontwikkeling.
Ik raad je aan om in gesprek te gaan met de intern begeleider van de school of met je huisarts. Zij kunnen je verwijzen naar een motorisch remedial teacher die je zoon waarschijnlijk goed kan helpen. 

Een motorisch remedial teacher kan hem een motorische training aanbieden die gericht is op de goede balans tussen beide hersenhelften. Om beide hersenhelften goed te laten samenwerken is het van belang dat er voldoende verbindingen zijn aangelegd tussen de linker- en de rechterhersenhelft. De training die door middel van spelletjes en oefeningen plaatsvindt, is erop gericht om deze verbindingen aan te leggen. Het gevolg zal zijn een goede lateralisatie (voorkeurskant-keuze) en daarmee een rustiger kind dat zich beter kan concentreren.

Motorisch remedial teaching zorgt ervoor dat er gewerkt wordt aan de totaalontwikkeling van het kind. Uit eigen ervaring met leerlingen weet ik dat dit soort oefeningen enorm kunnen helpen.

Ontvang de best gelezen artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over het leven met je gezin, de opvoeding en ontwikkeling van je kind in je mailbox.

Reageer op artikel:
Problemen met schrijven
Sluiten