Redactie
Redactie Beroepskeuze 19 jun 2018

Profielkeuze: hoe weet mijn puber wat bij hem past?

antwoord

Als jonge kinderen voor zo’n belangrijke keuze komen te staan is het goed om met veel verschillende mensen te gaan praten. Op school zijn dat bij uitstek de mentor en de decaan.

Toch moeten we ook voor lief nemen dat een middelbare school in eerste instantie een leerinstituut is en geen testbureau. Een school lost dus niet alles op. Maar gelukkig zijn er heel veel bureaus waar je je zoon kunt laten testen. Als hij namelijk niet weet wat hem interesseert dan kunnen keuze- en persoonlijkheidstesten hem helpen.

Ga in ieder geval stapsgewijs te werk:

  1. Vraag of hij al met zijn mentor heeft gepraat over wat hij het beste kan kiezen (de mentor weet van elk vak zijn resultaten).
  2. Zorg dat hij echt een afspraak maakt met de decaan. Hoewel de mentor van je zoon hem het beste zal kennen, weet de decaan weer veel meer over alle vervolgopleidingen, dus met welk profiel hij later wat kan doen.
  3. Stimuleer gesprekken met een geliefd familielid, vriend(in), ouders van vriendjes, favoriete docent of interessante kennis. Laat hem dus gaan praten met mensen tegen wie hij een beetje opkijkt. Het kan een ‘drive’ zijn om dat te gaan doen wat degene die hij stilletjes bewondert, ook heeft gedaan. Hoeveel kinderen zijn bijvoorbeeld niet geschiedenis gaan studeren omdat hun leraar zo boeiend kon vertellen?
  4. Laat hem testen bij een erkend bureau (op interesse en beroepskeuze). Uit de tests en het gesprek met de psycholoog komt in ieder geval naar voren wat hij níet leuk vindt en dus ook niet moet gaan doen. En er komt uit welke kant het beste bij zijn voorkeur en aanleg past.

Ik was altijd jaloers op de klasgenoten die al vanaf hun twaalfde of nog eerder wisten dat ze dokter wilden worden. Lekker makkelijk, je weet precies welk profiel je daarvoor moet kiezen.

Helaas is niet elk kind al zo jong zo gemotiveerd. Maar dat is niet erg, ook al kiest hij nu een profiel en komt hij er later achter dat hij toch beter ook biologie in zijn pakket had kunnen nemen, dan is er nog steeds geen man overboord. Vakken zijn zelfs na de middelbare schooltijd nog in te halen. Laatbloeiers zijn van alle tijden!

Reageer op artikel:
Profielkeuze: hoe weet mijn puber wat bij hem past?
Sluiten