redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Psychologie

‘Kinderen met het syndroom van Down vertonen deze reactie als zij enkele maanden ouder zijn.’

Ik ben met een cursus kinderpsychologie bezig, en af en toe wordt dan het syndroom van Down aangehaald. Deze passage gaat over hoe kinderen zichzelf gaan herkennen in de spiegel. Alles wordt keurig uitgelegd gevolgd door bovenstaande opmerking. Ik vind het zelf wat typisch, denk namelijk niet dat alleen kinderen met Downsyndroom dit hebben. Waarschijnlijk ook kinderen met een andere verstandelijke handicap.

Het syndroom van Down wordt door de hele cursus af en toe aangehaald, op een wat typische manier voor mij. Het is net of iemand heeft geroepen:
‘Oh ja, vergeet de gehandicapten niet!! Downsyndroom enzo…’ 

Ik ben deze cursus gaan doen om beter te leren begrijpen hoe het in die kinderkopjes kan gaan. En ook omdat ik het leuk vond om extra dingen te leren. Ik sta onderhand een 9,5 dus ik denk dat ik het wel aardig onder de knie heb. Veel wijzer ben ik helaas nog niet geworden, af en toe gebeuren er nog dingen die ik niet helemaal begrijp. Maar ik denk dat dit een leerproces is, dat elke ouder mee maakt. 

De laatste weken is Bink veel boos en doet hij vaak wat ongeduldig tegen zijn broer en zus. Die twee zijn ook met zijn tweeën een soort hooligans die veel in Binks ruimte zitten. Hij heeft erg behoefte aan alleen op zijn kamer te zitten. Maar ondertussen vindt hij het denk ik ook jammer dat hij niet echt met ze mee kan doen. Als hij dat wel wil doen, gaat het niet zoals hij wil. En dat is erg lastig voor een bijna 8-jarige. 

Denk ik.

Het kan ook zo zijn dat hij Kit en Dex gewoon echt irritant vindt, moe is omdat het bijna het einde van het schooljaar is of wat gespannen is omdat hij dit weekend eíndelijk 8 jaar wordt en dan misschien wel 1000 Yu Go Oh kaarten krijgt. 

Ik weet het niet, en helaas geeft de cursus mij daar ook nog geen antwoord op. 

Reageer op artikel:
Psychologie
Sluiten