redactie
redactie Alcoholgebruik 19 juni 2018

Puber, carnaval en alcohol

Veel pubers drinken tijdens carnaval voor het eerst alcohol. Dat ze in deze periode makkelijk in de verleiding komen is niet zo gek; er hangt een sfeer van ‘lang leve de lol’, er is minder toezicht en er wordt om hen heen stevig gedronken. Hoe zorg je ervoor dat jouw puber zich ook tijdens carnaval aan de NIX-afspraak houdt ​(tot 18 jaar niet drinken)?

Alcohol schadelijk voor pubers?

Er is behoorlijk veel bewijs dat het drinken van alcohol slecht is voor het brein van pubers dat nog minstens tot hun 24e volop in ontwikkeling is. Daar komt bij dat als je jong begint en veel drinkt, de kans groter is dat je later verslaafd raakt aan alcohol.

Risico’s alcohol tijdens carnaval

Het op jonge leeftijd drinken van alcohol levert niet alleen risico’s op voor de toekomst. Pubers die drinken hebben minder controle over hun gedrag en belanden eerder in vervelende situaties zoals ongelukken, vechtpartijen en ongewenste seks. Zeker met carnaval, als grote groepen mensen staan te hossen en bijna iedereen een slok op heeft, kan een puber makkelijk in de problemen komen. Daar komt bij dat carnaval in de winter plaatsvindt als het koud is. Alcohol vergroot de kans op onderkoeling en als je door de drank toch al niet stevig op je benen staat, is de kans om bij gladheid onderuit te gaan een stuk groter.

Maatregelen gemeenten

Veel gemeenten doen hun best om te voorkomen dat pubers al dan niet stiekem alcohol drinken op de vele feesten tijdens carnaval. Ze nemen hiervoor allerlei maatregelen. Zo worden er bij feesten en cafés polsbandjes aan de deur uitgedeeld na controle van een geldig legitimatiebewijs en/of moeten pubers een blaastest doen voordat ze ergens naar binnen mogen. Heeft een puber gedronken, dan komt hij niet binnen. Sommige gemeenten nemen het zekere voor het onzekere en organiseren aparte, alcoholvrije feesten voor jongeren.

Boodschap van ouders​

Uiteindelijk moet de belangrijkste boodschap natuurlijk van jou als ouder komen. Is de afspraak thuis tot 18 jaar niet drinken (afspraak van NIX)​, maak dan duidelijk dat dit ook voor de periode van carnaval geldt. Dus geef je puber geen ‘Sneeuwwitje’ (een scheutje bier door de 7Up) of een biertje tijdens carnaval ‘omdat het feest is’. Hiermee geef je een onduidelijke boodschap af. Hou het liever duidelijk en simpel: niet drinken, is niet drinken. Ook tijdens carnaval.

Wil je puber toch graag een leuk én lekker drankje? Kijk dan hier voor alcoholvrije cocktails!

Reageer op artikel:
Puber, carnaval en alcohol
Sluiten