redactie
redactie Opvoeden 19 juni 2018

Puber heeft geen tijd voor ouders

antwoord

Natuurlijk wil jij graag tijd met je dochter doorbrengen. En aan de andere kant heeft jouw puberdochter ook groot gelijk als ze zegt dat verliefde pubers nu eenmaal het liefst tijd doorbrengen met hun lief en andere vriendjes en vriendinnetjes. De meeste pubers zijn daar heel druk mee. Sterker nog: gelukkig is ze daar heel druk mee. Dat betekent namelijk dat ze vrienden heeft en dat is natuurlijk heel belangrijk en heerlijk. Alleen blijft er naast school, huiswerk, sport en hobby’s dan doorgaans nog maar heel weinig tijd over voor ouders. Het is denk ik iets wat je deels gewoon zult moeten accepteren. Uiteraard kun je dat wel met je dochter bespreken en aangeven dat je het jammer vindt. Hoe dat uitpakt hangt vaak af van de toon, de manier en het moment waarop je het bespreekbaar maakt. 

Ik weet natuurlijk niet hoe je het aangepakt hebt, maar ik zou het op deze manier doen:

 • Kies er een geschikt moment voor. Een moment waarop het gezellig is, jullie samen zijn en ze in een goede bui is. Doorgaans werkt het ‘t beste als je dit soort onderwerpen aansnijdt terwijl jullie in de auto zitten, staan af te wassen of iets aan het doen zijn, waarbij je elkaar niet direct hoeft aan te kijken. Eén op één in een gesprek aan tafel is vaak te direct en werkt minder goed.
 • Maak het niet te beladen, maar hou het luchtig. Een keer met humor vragen of er nog een plekje in haar agenda voor jou over is, werkt veel beter dan verwijtend aangeven dat jij haar nooit meer ziet. 
 • Toon begrip (natuurlijk is ze druk met haar sociale leven en dat vind je ook heel leuk) en geef ook de andere kant daarvan aan en hoe jij je daarbij voelt. Praat vanuit een ik-boodschap. 
 • Besteed voldoende aandacht aan het feit dat het helemaal logisch is dat ze druk met anderen is en dat je het heel fijn vindt dat ze verliefd is en veel vrienden heeft. 
 • Geef aan dat je snapt dat er weinig tijd overblijft voor jou, maar dat je het wel heel erg leuk vindt zo nu en dan echt tijd met haar te hebben. Soms met en soms zonder vriendje. 
 • Je kunt haar vrijheid geven en ook duidelijke afspraken maken over wanneer ze er wel is. Kijk eens of je samen afspraken kunt maken over tijd met elkaar doorbrengen. Bedenk samen dingen om te doen die jullie allebei leuk vinden en plan ze in. Een paar ideeën: 
  – Bijvoorbeeld één keer per twee weken een vaste kookavond, elke vrijdagavond samen eten, leuke uitjes één keer per maand (film, winkelen, naar een stad, samen lunchen)
  – Een vaste tv avond met meidenprogramma’s
  – Elke avond even bij haar liggen op bed voor het slapen gaan om de dag door te kletsen
 • Betrek haar vriendje erbij; als hij bij jullie is, zie je haar ook. Hoe meer je je daarvoor openstelt en hoe meer welkom hij zich voelt hoe vaker ze bij jou thuis zullen zijn.
 • Wees creatief om toch contact te hebben met je drukke puber:
  – Sms/what’s app/ping samen lekker heen en weer
  – Bel haar af en toe om even bij te kletsen
  – Hang leuke briefjes op haar deur voor als ze thuiskomt

Door er niet verwijtend maar begripvol over te zijn en interesse te tonen in haar bezigheden en vrienden, zorg je ervoor dat je in contact blijft en dat ze zich niet verplicht voelt om bij je te zijn. Dat werkt natuurlijk averechts. Maak de (schaarse) tijd die jullie hebben gezellig en gebruik humor om haar zo nu en dan te laten weten dat ze wel heel uithuizig is. 
Zie het niet als iets persoonlijks. Ze is zich aan het losmaken van jou en dat is heel goed op haar leeftijd. In dat proces slaan pubers soms een beetje door en met wat bijsturing komt dat meestal gewoon weer goed.

Reageer op artikel:
Puber heeft geen tijd voor ouders
Sluiten