Redactie
Redactie Schoolkind 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Puber wil dure iPod, tv, pc, mobiel…

antwoord

Jouw puberzoon houdt, zoals veel jongeren, van grote en mooie spullen. Laten we twee dingen uit elkaar halen. De bedragen van de spullen en de wensen die hij heeft. 

De bedragen

  • De hoogte van het te besteden bedrag per gelegenheid bepalen jullie natuurlijk zelf. Bedenk voor jezelf wat je per gelegenheid wilt uitgeven en communiceer dat duidelijk. Bij sinterklaas doen we een cadeau van dit bedrag en voor een verjaardag dat. Zo is er geen verwarring over en hoeft er verder geen discussie te zijn. Wil je zoon een verjaardagscadeau dat duurder is? Dan zal hij aan anderen moeten vragen of ze eraan willen meedoen of zelf geld moeten bijleggen.
  • Naast de cadeaus die hij krijgt, heeft hij zelf geld gespaard. Ik zou zeggen: wat hij gespaard heeft, mag hij ook uitgeven wanneer en waaraan hij dat wil. Hij heeft er tenslotte zelf voor gespaard. Koopt hij iets heel duurs dan is het direct op. Eigen keuze. Dan moet je als ouder natuurlijk ook niet bijspringen wanneer hij daarna ergens geld voor nodig heeft. Uiteraard help je een puber met leren omgaan met geld. Dus bespreek de nadelen van het hele bedrag in één keer uitgeven, maar ook de voordelen en laat hem zelf de keuze maken. Hij komt er vanzelf achter als hij het beter anders had kunnen doen.

De wensen

  • Wat er in huis komt aan spullen…, daar ben je als ouder natuurlijk ook zelf bij. Afgezien van het geld zullen jullie moeten besluiten of een tv en/of dvd op de eigen kamer van jullie mag of niet. En zo ja onder welke voorwaarden. Zelf alle kosten betalen lijkt me heel logisch, maar je kunt ook afspraken maken over wanneer, hoe vaak, hoelang enzovoort. Vergeet niet de consequenties af te spreken voor als het niet lukt. 
  • Betrek je zoon bij de afspraken en laat hem zelf meedenken over de voorwaarden. Bedenk eerst wat bespreekbaar voor jullie is en wat niet. Wel of geen tv op de kamer: daarin moet je helder zijn. Voelt een kind jouw twijfel, dan blijft hij zeuren tot het mag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Puber wil dure iPod, tv, pc, mobiel…
Sluiten