Puber wil stoppen met wedstrijdsport

antwoord

Natuurlijk is het eerste wat je wil weten wat er achter dit gedrag zit. Ze kan of wil dit op dit moment niet aan jullie zeggen. Probeer eerst naar mogelijke redenen te kijken en te bedenken of iets hiervan meespeelt. 

  • Voelt ze zich onzeker over haar prestaties en mogelijkheden?
  • Voelt ze van binnenuit of door anderen opgelegde druk?
  • Heeft iemand iets gezegd over haar kunnen?
  • Heeft niet goed zwemmen bij de wedstrijden gevolgen voor het mogen blijven wedstrijdzwemmen (in deze groep)?
  • Is ze onzeker over haar lichaam waardoor ze niet met toeschouwers erbij rond wil lopen/zwemmen?

Leg er niet te veel de nadruk op en vraag er niet te veel naar, dat kan juist averechts werken. Strooi niet met mogelijke redenen of goedbedoelde adviezen maar ga het gesprek aan en luister echt naar haar. Ook tussen de regels door. 

Praat ook met haar trainer. Hoe is zijn inschatting? Heeft hij een idee wat erachter zit? Lukt het hem om met haar te praten of er op een andere manier aandacht aan te besteden? Maken ze dit vaker mee en wat zijn de gevolgen als ze (nu) niet mee doet aan de wedstrijden? Heeft dit consequenties of mag ze gewoon bij de groep blijven? 
De oplossing ligt waarschijnlijk eerder bij hen dan bij jullie thuis. 

Hoe dan ook: voer de druk niet op door te zeggen dat ze móet meedoen. Dit kan heel verkeerd uitpakken. Door die druk er juist af te halen en haar te laten genieten van het trainen en zwemmen zelf, heb je kans dat het vanzelf weer terugkomt. Zeker omdat ze verder niet faalangstig is. 

Reageer op artikel:
Puber wil stoppen met wedstrijdsport
Sluiten