redactie
redactie Opvoeden 19 juni 2018

Pubers corrigeren

antwoord

Op zich is het corrigeren van pubers niet heel anders dan wat je doet bij jongere kinderen. Bij pubers is het vooral belangrijk dat je ze betrekt bij de zaken die jullie belangrijk vinden op de BSO, en dat je ze serieus neemt en echt naar ze luistert. 

Hoe pak je dat aan?

 1. Zorg voor duidelijke afspraken, regels en grenzen.
  Maak met de kinderen en pubers samen afspraken die jullie allemaal belangrijk vinden op de BSO. Afspraken over met elkaar omgaan, met spullen omgaan, wat mag er wel en niet, enzovoort. Door op een leuke manier iedereen (en zeker de pubers) erbij te betrekken heb je meer kans van slagen. Noteer de belangrijkste afspraken en gedragsregels, zodat ze voor iedereen helder en makkelijk na te lezen zijn. 
 2. Gebruik humor waar je kunt.
  Vaak kun je dingen met wat humor snel oplossen. Pubers doen vaak dwars en nors, maar ze bedoelen het meestal niet zo vervelend als het er vaak uitkomt. Direct corrigeren of streng en boos reageren maakt het er meestal niet beter en makkelijker op. 
 3. Als je corrigeert, zorg dan dat je dat consequent doet.
  Kinderen en pubers houden van duidelijkheid. Ze functioneren het beste en het makkelijkste als ze weten waar ze aan toe zijn en wat ze aan je hebben. Dat wordt duidelijk als je consequent bent. Klinkt simpel maar het is niet altijd zo makkelijk in de praktijk. Het voelt soms als streng en niet leuk voor kinderen, maar het tegenovergestelde is waar: kinderen worden er blij van. Al zullen ze dat op het moment zelf natuurlijk niet zeggen. Zeker de pubers niet. Bedenk goed waarbij je ingrijpt (soms kun je dingen ook wel laten of is er iets anders wat wel mag) en pak dan door. 
 4. Doe wat je zegt!
  Als je moet uitvoeren of doen wat je zegt, moet je dus vooral goed opletten wát je zegt! Zeg je: ‘Laatste kans’? Dan moet dat ook zo zijn. Dreig je met iets? Doe dat dan vooral met iets wat je kúnt waarmaken. En nog liever: stel iets positiefs in het vooruitzicht als ze zich houden aan de afspraak.
 5. Verplaats je in de wens of emotie van een puber, benoem en erken deze. 
  Emoties mogen er altijd zijn, maar níet elk gedrag wat erbij hoort. Begrip helpt goed om de heftigste emotie er wat vanaf te halen. 
 6. Zorg er verder voor dat je geïnteresseerd bent in de pubers en aansluit bij hun interesses en passies, dat is vaak de beste ingang en basis voor een leuk contact!
Reageer op artikel:
Pubers corrigeren
Sluiten