redactie
redactie Opvoeden 19 juni 2018

Pubers en de risico’s van meeroken

Meeroken is bijna net zo slecht voor de gezondheid als zelf roken. Het is daarom belangrijk dat jouw puber weet wat de risico’s zijn van (mee)roken. Ook als hij zelf zo verstandig is geen sigaret op te steken.

Meeroken schadelijk gezondheid

Meeroken houdt in dat je tabaksrook inademt van rokers, terwijl je zelf niet rookt. Uit onderzoeken is gebleken dat dit schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Meerokers lopen het risico op bijvoorbeeld longkanker, hart- en vaatziektes, astma en bronchitis. Jaarlijks sterven ongeveer tweehonderd mensen aan de gevolgen van meeroken.

Hoofd- en zijstroom

Zo'n 85 procent van de rook van een sigaret komt direct in de omgeving terecht. Dit wordt ook wel 'zijstroom' genoemd. Daarnaast komt 15 procent van de rook via de longen van de roker in de omgeving terecht. Dit heet de 'hoofdstroom'. De zijstroom bevat veel hogere concentraties kankerverwekkende en giftige stoffen dan de hoofdstroom. Dat komt omdat de rook van de hoofdstroom eerst is gefilterd door de longen van de roker. Een meeroker ademt beide stromen in.

Oudere kinderen roken vaker mee

Misschien herken je het wel. Rookte je nooit in het bijzijn van de kinderen toen ze klein waren, nu steek je er op een feestje wel een op als ze in de buurt zijn. Uit het Continu Onderzoek Rookgewoonten 2013 dat gedaan is in opdracht van het Trimbos-instituut, blijkt dat dit bij menig gezin zo gaat. Terwijl baby’s, peuters en kleuters tegenwoordig steeds minder meeroken in het eigen huis, worden oudere kinderen regelmatig blootgesteld aan meeroken. In het bijzijn van pubers (13 tot en met 18 jaar) wordt zelfs 5 keer vaker gerookt en in het bijzijn van schoolgaande kinderen (4 tot en met 12 jaar) 3 keer vaker, dan in het bijzijn van kinderen tussen de 0 en 3 jaar.

Meeroken met leeftijdsgenoten

Roken jij en je partner nooit, dan is de kans toch aanwezig dat je kind aan rook wordt blootgesteld. Dit gebeurt vooral door rokende vriendjes of vriendinnetjes waar hij naast staat, of op thuisfeestjes of plekken als zuipketen. Het is daarom verstandig je puber uit te leggen hoe slecht meeroken is. Zodat hij zich bewust is van de risico’s en daarom in de toekomst hopelijk rokerige ruimtes zal vermijden of in elk geval zal vragen of er buiten gerookt kan worden of het raam even open kan.

Zien roken, doet roken?

Meeroken is niet alleen slecht voor de gezondheid van je kind of puber door het inademen van de schadelijke stoffen. Een ander risico is dat hij gaat denken dat roken normaal is. Vermijd dus liever dat jouw kind jou met een sigaret ziet en zorg dat je kind op de hoogte is van de risico’s en nadelen van roken. En dan maar hopen dat hij dit goed in z’n oren knoopt.

Reageer op artikel:
Pubers en de risico’s van meeroken
Sluiten