Redactie
Redactie Seksuele voorlichting 19 jun 2018

Pubers en seks? Hierdoor wachten ze langer

Pubers beginnen later aan seks als zij een goede relatie met hun ouders hebben, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Doordat tieners later aan seks beginnen, hebben ze ook minder kans op geslachtsziektes en tienerzwangerschappen.

Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk moeders een sterke invloed op de seksuele ontwikkeling van hun dochters hebben. Jongens laten zich daarentegen nauwelijks door hun ouders sturen. 

Rol vaders

Het Erasmus MC heeft voor het onderzoek enquêtes gehouden onder bijna 3000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar uit de Jeugdmonitor van de GGD Rotterdam-Rijnmond. De studie heeft voor nieuwe inzichten in de relatie tussen de ouderband en seksueel gedrag van jongeren gezorgd, omdat er nog maar weinig onderzoek hier naar gedaan is. Er is bijvoorbeeld ook voor het eerst gekeken naar de rol van vaders in de seksuele opvoeding.

Voorbehoedsmiddelen

Pubers die na hun zestiende seks hebben, blijken bewuster en verstandiger met seks om te gaan, zoals met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Volgens onderzoekster Nogueira Avelar e Silva kan dat te maken hebben met de ervaring die pubers dan al meer op hebben gedaan met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit. “Daarnaast zijn pubers die ouder dan zestien zijn ook beter op de hoogte van de risico’s van onveilige seks.”

Al eerder adviseerde seksuoloog Goedele Liekens dat ouders zo vroeg mogelijk met hun kinderen over seks moeten praten. Lees hier het artikel: 'Praat zo vroeg mogelijk met je kind over seks'.

Positieve invloed van moeders

Toch bleek uit het onderzoek dat 8 procent van de pubers al voor hun zestiende seks had gehad. Dit percentage van de pubers bleek dan ook een minder sterke relatie met hun ouders te hebben. De onderzoekers hebben door middel van de enquêtes gekeken in hoeverre de pubers hun gedachten en gevoelens met hun ouders delen en in hoeverre ze tijd met hen door willen brengen. Voornamelijk moeders bleken een positieve invloed op het seksueel gedrag van hun dochters te hebben. Hoe beter de band met moeder, hoe kleiner de kans dat dochter voor haar zestiende al seks heeft. Bij vaders is die invloed niet te zien.

Versterken rol vaders

In Europa staan Nederlandse vaders onderaan de ladder als het gaat om quality time met het gezin. Volgens de onderzoekster zal de rol van vaders in de seksuele ontwikkeling van jongeren nader onderzocht moeten worden. “Het is belangrijk dat wordt gekeken hoe jongens beter kunnen worden bereikt voor seksuele opvoeding en voorlichting, en hoe de rol van de vaders daarin kan worden versterkt.”

Bron: AD

Wil je tips over hoe je met je kind over seks moet praten? Lees dan het artikel: 'Praten over seks? Zo doe je dat'.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Pubers en seks? Hierdoor wachten ze langer
Sluiten