Redactie
Redactie Tiener 19 jun 2018

Pubers gestrest door vakantiebaan

Heeft jouw puber een vakantiebaantje? Grote kans dat hij er niet al te vrolijk van thuis komt van dit vakantiewerk, ondanks het extra zakcentje.

Uit onderzoek van FNV Jong onder ruim 400 jongeren blijkt namelijk dat 63 procent van de jongeren zich gestrest voelt door hun vakantiebaan.

Stress

De oorzaak van deze stress? Onregelmatige en onzekere roosters, een hoge werkdruk en vervelende chefs of collega’s. Verder is de oorzaak te vinden bij het niet kunnen opnemen van pauzes of te veel verantwoordelijkheden. Deze stress zorgt er vervolgens voor dat pubers met een vakantiebaan sneller geïrriteerd raken en uitgeput zijn na een lange werkdag. Ook gaven de jongeren aan dat ze zich somber kunnen voelen, soms misselijk zijn en slecht slapen.

Wennen voor jongeren

“Aan het einde van de zomer zijn jongeren helemaal op”, zegt Kristina van der Molen, vicevoorzitter van FNV Jong. “Ze beginnen dan niet goed aan school.” De vicevoorzitter adviseert werknemers meer personeel aan te nemen, zodat de werkdruk afneemt. “En misschien meer complimentjes geven. Voor veel scholieren is het toch de eerste keer dat ze serieus buiten de deur werken. Voor hen is het vaak ook wennen.”

Ieder jaar onderzoekt FNV Jong het vakantiewerk onder jongeren. 71 procent heeft dit jaar een bijbaantje kunnen vinden. Vorig jaar was dit nog 77 procent.

Bron: NOS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Pubers gestrest door vakantiebaan
Sluiten