Puberstamppot


Puberstamppot a la Jos

Hoofdgerecht voor 4 personen 
Bereidingstijd circa 40 minuten 

Ingrediënten 
1 kg kruimige aardappels 
125 gr. gerookte spekblokjes 
750 gr. verse spinazie 
200 gr. tuinerwten (diepvries) 
1 potje maïskorrels (125 gr) 
100 gr. geraspte kaas 
eventueel melk 
5 gr. margarine (om ovenschaal in te vetten ) 
peper 
zout 

Bereiding 

  1. Schil de aardappels, halveer ze en kook ze in ruim water met zout in circa 20 minuten gaar. 
  2. Bak de spekblokjes in een hapjespan zonder boter of olie circa 15 minuten uit totdat ze knapperig gebakken zijn. Snijdt de spinazie grof en voeg toe aan de spekblokjes. Laat 1 minuut meewarmen. 
  3. Giet de aardappelen af. Voeg de spekjes en de spinazie (zonder vocht !) toe aan de aardappelen. Laat met de deksel op de pan 5 minuten staan (vuur uitdraaien !!) om alle ingrediënten door te laten warmen. 
  4. Breng een steelpannetje water aan de kook, voeg de tuinerwten en maïs toe en kook ze 2 minuten. 
  5. Stamp met een pureestamper de aardappelen, spinazie en spekblokjes door elkaar. Roer de tuinerwten en maïs er doorheen. 
  6. Breng de stamppot op smaak met peper en zout. Voeg wat warme melk toe als de stamppot te droog is. 
  7. Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal. Strooi de geraspte kaas er overheen en gratineer onder een hete grill (circa 10 minuten). 
  8. Heerlijk met een Unox rookworst of (voor pubers die aan de lijn doen) een tartaartje.

 

Tekst: Redactie

Publicatiedatum: 10 december 2010

Reageer op artikel:
Puberstamppot
Sluiten