redactie
redactie Gezondheid 19 jun 2018

Puberteit: 5 feiten en fabels over groeistrepen

Een groeispurt in de puberteit. Als je kind opeens de lucht inschiet, kan de huid dat soms niet bijbenen. De huid wordt opgerekt en er kunnen groeistrepen ontstaan. Wat kun je doen? En gaan ze ooit weer weg? We hebben vijf stellingen op een rij gezet.

1. Groeistrepen ontstaan alleen bij kinderen met overgewicht

Een vaak gehoord misverstand is dat dit met overgewicht te maken heeft. Groeistrepen – ook wel striae genoemd – ontstaan wanneer je snel groeit, het onderhuidse bindweefsel kan de snelle uitrekking niet bijhouden en scheurt. Dit hoeft dus niet per se met overgewicht te maken te hebben. Fabel dus!

2. Het begint vaak met jeuk

Vaak beginnen groeistrepen met jeuk, dat klopt. Dit is een teken dat de huid de snelle groei niet meer aankan. Heel vervelend, maar het is belangrijk om striae te verminderen of te voorkomen en de groeiende huid goed te verzorgen.

3. Ze veranderen van kleur

Ja dat klopt! In het begin kunnen de strepen rood of paars zijn. Daarna worden ze bleker en vormen lijntjes. Deze kunnen enkele centimeters lang zijn en enkele millimeters breed. De strepen kunnen wel verminderen als je kind wat gebruinder is. Veel zon dus!

4. Groeistrepen kunnen helemaal verdwijnen

Helaas niet helemaal, eigenlijk zijn dit onderhuidse littekens. In de loop van de tijd kunnen de strepen wel minder worden en veranderen ze van kleur, maar verdwijnen doen ze nooit helemaal.

5. Verminderen en voorkomen van groeistrepen is belangrijk

Als de huid snel opgerekt wordt, is een goede verzorging van de huid belangrijk. Er zijn veel crèmes en lotions te koop. Wij tippen Striemenbalsem van Bepanthen. Deze balsem bevat het plantenextract Centella Asiatica. Dit extract stimuleert de aanmaak van collageen waardoor de huid versterkt wordt, beter stand houdt bij groeispurten en soepel blijft.

Reageer op artikel:
Puberteit: 5 feiten en fabels over groeistrepen
Sluiten