Redactie
Redactie Scheiden 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Puberzoon lijkt op ex

antwoord

Ik kan me voorstellen dat de gelijkenis confronterend is voor je, zeker als de rancune naar je ex-man je (nog) zo hoog zit. Er kan steeds een hoop boven komen op deze manier, zeker in de puberteit waarin veel jongeren bij tijd en wijlen lastig gedrag laten zien. Gelukkig zie je zelf in dat je zoon het niet verdient een andere benadering te krijgen omdat hij toevallig op zijn vader lijkt. Daar kan hij natuurlijk helemaal niks aan doen! Het feit dat je inziet dat je daarop moet gaan letten en dat je het anders wil, is een belangrijke eerste stap. 

Je zult je zoon weer moeten leren waarderen en hem los van zijn vader en je herinneringen aan hem gaan zien. Dat zal niet meevallen en ook tijd kosten. Er is geen pasklaar antwoord of de ultieme tip hoe je dat voor elkaar krijgt. Wel kan ik je een aantal dingen meegeven waarvan ik hoop dat ze eraan bijdragen:

  • Ik zou beginnen met het bespreekbaar maken van wat er speelt met je zoon en jouw gevoelens. Zeker als je het hem de afgelopen tijd hebt laten merken dat je de gelijkenis met zijn vader ziet en niet leuk vindt. Je kunt zeggen dat het lastig voor je is, maar dat je je heel goed realiseert dat hij daar niks aan kan doen en het niet verdient om er door jou op aangesproken te worden of te merken aan jou dat je het lastig vindt. Vertel hem dat je erop gaat letten. 
  • Probeer erop te letten dat je hem als individu ziet en op het moment dat je boos bent niet tegen hem te zeggen dat hij zo op zijn vader lijkt. Corrigeer of bespreek zijn (negatieve) gedrag elke keer los van de gelijkenis met zijn vader. 
  • Wat verder wellicht helpt is om de komende tijd extra tijd alleen met je zoon door te brengen. Ga samen leuke dingen doen, herontdek de leuke kanten en eigenheid van je zoon. Zoek gebieden waarop jullie interesses delen en toon interesse voor wat hij doet en leuk vindt. 
  • Het helpt om een tijdje elke avond drie dingen op te schrijven die je die dag leuk, lief of goed vond van je zoon. Klinkt een beetje kinderachtig, maar het kan heel goed werken als je wil leren je meer te richten op de positieve kanten van je kind in lastige tijden. Noteer ook wat er veel leuker aan hem is dan aan je ex…
  • Probeer de komende tijd zelf minder te letten op negatief gedrag van je zoon en vooral positief gedrag te belonen en aandacht te geven. 
  • Als de moeilijke tijd met je ex je parten blijft spelen, kan het ook helpen om met hulp van iemand die periode te verwerken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Puberzoon lijkt op ex
Sluiten