Redactie
Redactie Agressief 21 jun 2018

Reactie op moeilijke periode

antwoord

Wat een heftige periode voor jullie allemaal. Eigenlijk geef je in je verhaal zelf al aan wat er aan de hand is met jullie zoontje: net als bij jullie komen bij hem – nu de rust in het gezin terugkeert en alles weer normaliseert – de gevoelens, emoties en vermoeidheid van de afgelopen periode eruit. Daar was geen ruimte en geen mogelijkheid voor, en nu wel. Als volwassene kun je daar woorden aan geven, er met mensen over praten en doen wat goed voor je is of voelt. Kinderen doen dat onbewust en heel puur vanuit hun gevoel. 

In zijn geval komt de spanning, stress, angst van de afgelopen periode eruit door op een negatieve manier aandacht te trekken, zich af te reageren op zijn broertje en zich fysiek tegen jou/jullie te richten. Hij kan er de juiste woorden namelijk niet aan geven. Dat gebeurt juist nu, omdat de rust terugkeert en omdat de ruimte er nu wel is. 

Net zoals jullie nu pas de moeheid en de angst voelen omdat daar eerder geen ruimte voor was. Eerder móest je door en er zijn voor je zieke zoontje en je andere zoon. Zo was het ook voor hem. De situatie was zoals het was en dus leefde hij in onrust, op verschillende plekken en paste hij zich aan de situatie aan. Nu komt het eruit. Dat is goed, logisch en hoort erbij, maar het is pittig voor jullie. Een kind laat deze gevoelens en dit gedrag dan vaak vooral zien aan de mensen die dichtbij hem staan en die hij vertrouwt. 

Het lastige is dat jullie zelf ‘op’ zijn en het er niet goed bij kunnen hebben. Heel begrijpelijk, maar wanneer je de ene keer zus en de andere keer zo reageert, kan dat juist negatief gedrag van hem in de hand werken. 

Wat kun je doen?

 • Realiseer je dat deze reactie van hem een heel logisch gevolg is op dat wat er allemaal gebeurd is. Zolang het niet te lang aanhoudt en je langzaamaan verbetering ziet, hoef je je geen zorgen te maken. Blijft het zo en zie je bijvoorbeeld ook op school dat het niet lekker blijft gaan, zoek dan over een tijdje iemand die hem kan helpen bij het verwerken. 
 • Het is heel goed als jullie regelmatig één op één tijd met hem doorbrengen. Dat kan met een uitstapje maar ook gewoon in huis. 
 • Zorg de komende tijd voor veel rust en routine in huis en in de dagelijkse dingen. Dat kan hem – en iedereen trouwens – houvast en rust geven. Zo komt hij het snelst weer in het oude ritme en in de voor hem normale situatie. 
 • Laat hem regelmatig weten dat jullie snappen dat alles verwarrend, spannend en anders is geweest. Dat dat zwaar en veel voor hem is geweest. Zo keur je zijn gevoel goed. Daarnaast corrigeer op zijn gedrag door er elke keer op dezelfde manier op te reageren:
  – Geef aan wat je niet goed vindt en leg uit waarom niet: ‘Ik vind het niet goed als je me slaat. Slaan doet pijn, dat doen we niet.’
  – Probeer hem met woorden te laten vertellen wat er aan de hand is. Help hem daarbij door de dingen te verwoorden en te erkennen: ‘Vertel me met woorden wat je niet leuk vindt/wat er aan de hand is.’ Of: ‘Je bent boos omdat we naar huis gaan. Ik weet dat je graag wilt blijven, je vindt het hier leuk, het punt is dat het 5 uur is en we naar huis moeten om te eten, dus we gaan.’
  – Pak duidelijk door en wees consequent: doe wat je zegt (en denk dus goed na over wat je zegt!)
  – Soms is er een alternatief mogelijk of kan iets op een ander tijdstip wel.
  Zo mag zijn gevoel er zijn en keur je bepaald gedrag af of corrigeer je daarop. Gevoel mag er altijd zijn, maar niet elk gedrag waarmee dat geuit wordt. 
 • Geef hem de tijd om alles te verwerken en zijn draai weer te vinden. Om dat aan te kunnen zal je zelf ook moeten opladen en goed voor jezelf moeten zorgen. Plan tijd voor jezelf in, zorg voor rust in jullie leven en stel jezelf en je gezin even voorop in alles. Misschien helpt het om met iemand erover te praten, een bekende of een deskundige. Het is niet niks wat jullie hebben meegemaakt. Bedenk: als jij je beter voelt en alles weer beter aan kunt, dan helpt dat je kinderen ook!
Reageer op artikel:
Reactie op moeilijke periode
Sluiten