Redactie
Redactie Menstruatie 19 jun 2018

Reageren op ongesteldheid

antwoord

Jouw herinnering aan je eerste keer ongesteld worden is niet zo leuk en dat heeft je aan het denken gezet over je aanpak bij je dochters. Heel goed om daar vooraf over na te denken en vast mee te starten.
Hierbij enkele tips die je wellicht kunnen helpen: 

  • Start (ruim) voor het zover is met het bespreekbaar maken van het onderwerp. Vertel je dochters wat er te gebeuren staat, wat ongesteld worden (lichamelijk) betekent en wat je als meisje kunt en moet doen in die periode (maandverband/tampons). Vergeet niet te vertellen dat een meisje geslachtsrijp is vanaf dit moment! Vraag aan ze wat ze er zelf al over weten, hoe ze het vinden en laat merken dat het heel normaal is en erbij hoort. Hoe opener en makkelijker je zelf over het onderwerp praat, hoe prettiger het voor ze is nu en later. 
  • Om jezelf in te lezen en als ondersteuning van je verhaal kun je op internet kijken of er een boekje over aanschaffen. De meiden kunnen ook zelf op internet verder kijken of lezen. Vaak vinden ze dat prettiger dan er heel lang over praten met ouders. (ideeën: www.zoenenenzovoort.nl, Alles wat je moet weten over ongesteld zijn, Jane Feinmann, ISBN: 9047506235, www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20050209_maandverb01; 
  • Spreek samen af waar je tampons en maandverband klaar legt en doe dit vanaf nu al. Zo weten ze waar het ligt voor het moment dat het nodig is en hoeven ze er op dat moment niet gelijk bij jou om te vragen. Leg ook een en ander uit rond hygiëne en ongesteld zijn.
  • Bespreek ook samen hoe ze het jou kunnen en willen vertellen als het zover is en hoe jullie dat dan doen. Je kunt vertellen dat sommige mensen taart eten om het ‘te vieren’, maar dat dat niet per se noodzakelijk is. Dat mogen ze natuurlijk zelf kiezen. De meeste meiden vinden het niks als er zo’n heisa van gemaakt wordt. Dus overleg het vast en volg ze in wat zij willen, dan zit je altijd goed.
  • Toon op het moment dat het zover is interesse. Vraag of alles goed gaat, of ze weet wat ze moet doen en of ze er last van heeft.
Reageer op artikel:
Reageren op ongesteldheid
Sluiten