Recept voor heerlijke gevulde speculaas

Wat is Sinterklaas zonder gevulde speculaas? Want bij die hot chocolat met slagroom hoort toch deze fijne traktatie? Maar dan moet je eerst even met je kids de keuken in, want dit recept kunnen jullie gezellig samen maken!!

En zó maak je dat lekkere gevulde speculaas:

Ingrediënten:

  • Bloem
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 150 gram koude, ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eieren
  • Ongeveer 300 gram amdelspijs
  • Ongeveer 55 gram amandelen

Keukenbenodigdheden:

  • Zeef
  • Plasticfolie
  • Bakpapier
  • Deegroller

Bereidingswijze:

  1. Leg een zeef op een kom en doe er de bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een klein snufje zout in. Schud voorzichtig met de zeef, zodat alles in de kom valt. Wrijf eventueel met de bolle kant van een lepel klontjes meel of basterdsuiker nog door de zeef.
  2. Leg de boter in het bakmeel en snijd de boter met een mes in piepkleine stukjes. Doe de melk erbij.
  3. Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg nu tot een soepele bal. Pak de bal in plastic folie en leg hem 1 uur in de koelkast.
  4. Klop de eieren in een kom en voeg daar 1 eetlepel water aan toe.
  5. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk er de helft van het los geklopte ei bij. Prak het ei met een vork door de amandelspijs, zodat hij smeuïg wordt.
  6. Verwarm de oven (zonder bakplaat) voor op 175 ºC. Bedek de bakplaat met bakpapier.
  7. Bestrooi het aanrecht en de deegroller met een klein beetje bloem.
  8. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm.
  9. Leg 1 deeglap op de bakplaat. Smeer het amandelspijs erover uit met natgemaakte handen, en laat rondom de lap een randje deeg vrij. Leg vervolgens de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.
  10. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de halve amandelen in het deeg als versiering. Schuif vervolgens de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten gaar. 

Bron: kids-n-fun

Reageer op artikel:
Recept voor heerlijke gevulde speculaas
Sluiten